Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde yağan yoğun kar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan Marselavat Mezrasında 800 küçükbaş hayvan ile mahsur kalan İlyas ve Kemal Aydın adlı çobanlara 5 gün sonra karadan ulaşıldı. Kendilerini kurtaran devlet yetkililerine teşekkür eden iki çoban, 'Rahatsızlık verdiğimiz için özür dileriz dedi.

 
Çamlıhemşin'de Cuma günü etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle İlyas ve Kemal Aydın 800 küçükbaş hayvanı ile birlikte İlçeye 22 kilometre uzaklıktaki Marselavat Mezrasında mahsur kaldı. Telefonla Jandarma'dan yardım isteyen iki çoban için AFAD ekipleri devreye girdi. Hava koşullarının elverişsiz olması nedeniyle bölgeye helikopterle ulaşamayan ekipler iş makineleri ile kapalı mezra yolunu açmak için çalışma başlattı. 3 gün süren yol açma çalışmalarının ardından bu sabah yaylada mahsur kalan 2 çoban ve sürüye ulaşıldı. Yaylada sığındıkları evlerde sürülerini barındıran çobanlar hayvanları ile birlikte açılan yoldan 6 saat süren yürüyüşün ardından Topluca Köyü'ne ulaştı.
 
'3 GÜN EVDEN ÇIKAMADIK'
 
5 gün boyunca yaylada mahsur kaldıklarını anlatan İlyas Aydın, 'Sürüyü ahırlara sığdırmaya çalıştık. Ancak bazı hayvanlar dışarıda kaldı. Kuru otlarımız vardı, onları yedirdik. Kar yağacağını bilmiyorduk. Radyomuz, televizyonumuz yoktu. Hava durumundan bilgi alamadık' dedi. Kendilerini kurtaran ekiplere teşekkür eden İlyas Aydın, 'Yetkililer verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı kusura bakmasınlar' dedi. Yaylada kar kalınlığının 1 metre 40 santimetreye ulaştığı anlatan Kemal Aydın ise, 'Biz eve, sürümüz ahıra kapandı. 3 gün hayvanlar bir şey yiyemedi. Devletimiz yolu açtı bizi kurtardı. Kar yağacağını tahmin ettik ama dönmek için biraz geç kaldık. Bu yol açılmasaydı biz yayladan dönemezdik" diye konuştu.
 
'RAHATSIZLIK VERDİĞİMİZ İÇİN ÖZÜR DİLERİZ'
 
Çoban Kemal Aydın'ın kayınpederi Yunus Sarıöz ise Kasım ayının 15'inden sonra yüksek yerlerde kalınmaması yönünde uyarı yapıldığını ancak sürülerini biraz daha fazla otlatmak için yaylada kalmak zorunda olduklarını belirterek, 'Valimize, Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Rahatsızlık verdiğimiz için özür dileriz. Bizim de kabahatimiz yok. Erken inemiyoruz. Ekonomik durumumuz iyi değil. Ot alamıyoruz. Onun için hayvanları biraz daha otlatmak için orada kaldılar dedi.