Çamlıhemşin ilçesi Meydan Köyünde bulunan Türkiye’nin tek yaşlı şimşir ormanı 2004 yılında başlayan bir mantar hastalığı sonucu kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yosunlarla kaplanan ormanda, şimşirlerin gövde ve dallarında çürümeler başladı, odun dokusunun niteliği bozuldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, 1,5 hektarlık şimşir ormanındaki kurumanın önüne geçebilmek için çalışma başlattı. Hastalığın belirlenmesi için oluşturulan Şimşir Gen Ormanı'ndan kabuk ve toprak analizleri alındı. 10 ile 12 metre boyunda, 20 ila 30 santimetre çapındaki şimşir ağaçlarına geliştirilen bir ilaç ile aşı yapıldı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen şimşir ormanından sevindirici haber ilk baharda geldi. İlkbaharla birlikte ormandaki birçok şimşir ağacı tepeden filiz vererek yeniden yaşama döndü. 1,5 hektarlık şimşir ormanında hayata dönüş devam ederken yosunlarla kaplı ormanın derinlikleri ise yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Düğün sezonunun açılması ile birlikte gelin ve damatlarda düğün fotoğrafları için şimşir ormanını tercih ediyor.

Şenyuva Köyü eski muhtarı yöre sakini Atilla Güneri yosunlarla kaplı ilginç görüntüsü dolayısıyla şimşir ormanına yoğun bir ilgi olduğunu belirterek “Şimşir ormanlarımızda 2004-2005 yıllar arasında bir kuruma başladı. Hiçbir çözüm bulunamadı ve 2010 yılında tamamen kurudu. 2006 yılında bir bilimsel çalışma başlatılmıştı burada oradaki rapora göre bir mantar hastalığı dolayısıyla bu kurmanın olduğu belirtilmişti ve ‘kuruyan ağaçları kesmeyin’ diye de uyarılmıştı. Yöre insanı da ormancılar sahip çıktı, kimse ağaçları kesmedi. Ve bugün mutlulukla görüyoruz ki ağaçlar yeniden hayata döndü. Mayıs itibariyle ağaçlar sürgün vermeye, yaprak açmaya başladı. İlk gördüğümüzde sevinçten havalara uçtuk. Yosunla kaplanan şimşir ormanları da vatandaşların ilgisini çekti ve son yıllarda özellikle fotoğraf çektirmek için burayı tercih eder hale geldiler. Biz şimdi büyük bir sabırla kuruyan bütün ağaçların yeşermesini bekleyeceğiz“ dedi.

ŞİMŞİR ORMANI DÜĞÜN FOTOĞRAFLARI İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Düğün fotoğrafı için şimşir ormanını tercih ettiklerini belirten Damat Berat Kazım Feyizoğlu “Ormanımız artık yavaş yavaş yeşermeye başlayarak eski günlerine geri dönüyor. Bizde yosunla kaplı bu günlerini fotoğraflarda yaşatmak istedik. Bu yüzden düğün fotoğrafımızı burada çektirdik” açıklamasında bulundu.

Şimşir ormanını gezen Mustafa Şeremet.”Bu yosunlu haliyle şimşir ormanları çok özel bir görsel şölen sunuyor. Bu manzarayı görenler de şimşir ormanlarına gelerek bolca fotoğrafı çektiriyorlar. Aslında bölgenin tanıtımı yapılıyor ama biz yine de şimşir araçlarımızın yemyeşil olduğu o günleri yeniden görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.