Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaş çay alım taban fiyatı ve üretici ile sanayiciler tarafından merakla beklenen Çay Kanunu'na ilişkin, "Çay Kanunu teklif taslağı ile ilgili geldiğimiz aşama, çay üreticilerimizi mutlu edecek bir aşama. Bizim bu çerçevede arzuladığımız; çayda sürdürülebilir üretimi tesis etmek, gerek çayı üretenleri gerekse de bu çayı alıp kendi işletmelerinde işleyen herkesi bu manada mutlu etmek. Değişen şartlar içerisinde yapacağınız bir takım ilave düzenlemelerle inşallah güzel bir Çay Kanunu'na hem üreticilerimiz, hem de sektörün diğer unsurları kavuşmuş olacak" dedi.

'EVİN ÇAY İŞLERİNDEN HANIMEFENDİ SORUMLUDUR'

'Evde çayı kim demler?' sorusuna esprili dille yanıt veren Bakan Kirişci, "Bizim evde kimse kimsenin işine karışmaz. Ben hanımın işine karışmam hanımefendi de benim işime karışmaz. Bizim evin çay işlerinden hanımefendi sorumludur. Hanımefendi çayı önce soğuk su ile yıkar. Çay bizim kadim kültürümüzün bir vazgeçilmezi. Çayın kültürümüzde çok ayrı bir yeri var. Çay aynı zamanda muhabbeti de ortaya koyar. Demi ile muhabbetin düzeyini de belirleyen bir milli içeceğimiz. Türkiye'de çay ile ilgili kuruluşumuz ÇAYKUR. Rize, Artvin, Trabzon, Ordu, Giresun’da üretilen bu ürünlerle ilgili çok önemli faaliyetleri ile üreticilerimize açmış olduğu yol, vermiş olduğu rehberlik hizmetleri, hükümetimizin de ÇAYKUR üzerinde üreticilerimize vermiş olduğu çok önemli destekleri var" dedi.

'BEKLETİLERİN ÜZERİNDE FİYAT AÇIKLANDI'

Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6.70 TL'lik taban fiyat, 30 kuruş destekleme fiyatı ile 7 TL olarak açıklanan 2022 yılı yaş çay alım fiyatına ilişkin, şunları söyledi:"Üreticilerimizin beklentilerinin çok çok üzerinde bir fiyat açıkladığımız belirtmek isterim. Bu fiyata aksi takdirde haksızlık etmiş oluruz. Geçen yıl yaş çay fiyatı 3 TL 87 kuruştu. 13 kuruş da destekleme ödemesi ile toplam 4 TL'ye tekabül ediyordu. Başta Rize olmak üzere çay tarımının yapıldığı bölgede beklenti fiyatın enflasyon oranında artırılmasıydı. Enflasyonun da yaklaşık yüzde 70 mertebesinde olduğunu da dikkate aldığınızda biz bugün onun çok çok üzerinde bir fiyat açıkladık. 3 TL 87 kuruş olan fiyat 6 TL 70 kuruş olarak güncellenmiş oldu. Uzun yıllardan beri 13 kuruş olarak uygulanan destekleme ödemesi de 30 kuruşa çıktı. Çay üreticimiz inşallah bu fiyatlarla çok daha mutlu olacak, beklentilerin üzerinde bir fiyat açıklanmış oldu"

'ONLAR BU ÜLKE İÇİN ÜRETİYORLAR'

Fiyatın, üreticide memnuniyet oluşturacağını beklediklerini kaydeden Bakan Kirişci, şöyle devam etti:"Havalimanımızla birlikte bu çay fiyatı çay yetiştirilen bölgede büyük bir memnuniyet oluşturacağını bekliyoruz. Çay üreticilerimize bol bereketli, bu kazandıkları ile mutlu olan üreticiler olmalarını Cenabı-ı Hak'tan niyaz ediyoruz. Onlar bu ülke için üretiyorlar. Biz bu ülkede üreten herkese saygı duyuyoruz ama tarımda üretenleri ayrı bir saygı duyuyoruz. Bakanlık olarak bizim görevimiz üreticilerimiz desteklemek, teşvik etmek, onların ürettiklerinin hakkını da almalarını sağlamak, bugün de bunu ziyadesi ile gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz”

'ÇAY KANUNU'NDA MUTLU EDECEK AŞAMA'

Sözleşmeli üretime dikkati çeken Bakan Kirişci, Çay Kanunu teklif taslağı ile ilgili de son gelişmeyi açıkladı. Bakan Kirişci, "Çay Kanun teklif taslağı ile ilgili geldiğimiz aşama, çay üreticilerimizi mutlu edecek bir aşama. Arzuladığımız, çayda sürdürülebilir üretimi tesis etmek. Gerek çayı üretenleri, gerekse bu çayı alıp kendi işletmelerinde işleyen herkesi, bu manada mutlu etmektir. Sözleşmeli üretim; Türkiye'de tarımda az uygulanır bir yöntemdir. Sözleşmeli üretim başta olmak üzere, çayı işleyen işletmelerle, çayı üreten üreticiler arasında güzel bir ilişki kurup, bu ilişki üzerinden bu üretimi teşvik etmek, yönlendirmek ve desteklerimizi de bu çerçevede sağlamak gibi bir yaklaşımımız var. Mevcut olan kanunun bazı eksikleri elbette var. Değişen şartlar içerisinde yapacağınız bir takım ilave düzenlemelerle inşallah güzel bir Çay Kanunu'na hem üreticilerimiz, hem de sektörün diğer unsurları kavuşmuş olacak" dedi.