Dağlarla kaplı coğrafyası sebebiyle düz arazi bulmakta zorlanılan Rize’de arsa fiyatları el yakıyor. Rize’nin sahil ilçesi Çayeli’de belediye üzerinde 2 katlı binası ile 300 metrekare arsayı 5.5 milyon TL’den ihale çıkardı. Çayeli ilçe merkezinde sahil kenarındaki arsanın ihalesi 19 Mart’ta gerçekleşecek. Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi bölgede düz arazinin kısıtlı olmasında bağlı olarak arz ve talep dengesizliğinden dolayı arazilerin pahalı olduğunu belirterek “ Satışa çıkardığımız yer çok kıymetli bir konumda bulunduğu için fiyatının çok pahalı olduğunu düşünmüyorum. Bazen Üsküdarla Ümraniye ile Çayeli’ndeki daire fiyatlarını kıyas ediyorum. Çayeli'ndeki dairenin fiyatı ile oradaki fiyatlar belki baş başa belki biraz daha fazla. Burada ne hazine arazisi, ne vakıf arazisi var. Bütün arazi şahısların tapulu arazisi. Kalabalık bir nüfus var ve bu nüfusa araziler bölündüğünde küçük birer parça kalıyor. Zaten çoğu hemşerimiz arazisini satma taraftarı değil. Çünkü küçük bir parça arazileri var ve bu topraklarla bir bağının olmasını istiyorlar. Siz o arazileri almak isteseniz de bunun bir bedeli onlar için olmuyor. Fiyatlarda bu şekilde psikolojik olarak yükseliyor” dedi.

“ARSAMIZ BİR YALI DEĞERİ İSE BİZİM İÇİN GÜZEL BİR ŞEY”

en değerli yerinde 300 metrekare arsamıza 5.5 milyon TL değer biçtik. Bu bir yalı fiyatı ise değerli ise güzel bir şey diyen Başkan Çiftçi “Biz buranın fiyatını belirlerken hem bağımsız bir firmadan hem de arkadaşlarımızın belediye içindeki bir komisyondan fiyatla ilgili bir tespiti yapılmasını istedik. Yani bizim keyfi olarak fiyat belirleyecek bir durumumuz yok. Eğer bu bir yalı fiyatı ise ve değerli ise güzel bir şey. İşin gerçeği biz belediye olarak borçlu bir belediye devralmamış olsaydık böyle değerli bir yeri belediye hizmetlerinde kullanılmak isterdik. Mecburen satma kararı aldık belediye meclisi olarak. Ayın 19'unda satışı var, kapalı zarf usulü bir satış komisyonu huzurunda yapacağız, umarız satılır. Çünkü gerçekten buranın satışından gelecek olan geliri bekleyen birçok esnaf hemşerimiz, sabırla borcumuzu bizim onları ödememizi bekliyorlar. Umarız iyi bir müşteri çıkar, derki ‘gidelim Çayeli Belediyesi’ni de sıkıntıdan kurtaralım, güzel bir yeri varmış onu satın alalım’. Umarız o fiyatı verir daha fazlasını verirler, biz de hem borçlarımızı ödemiş oluruz hem de ilçemizde başka hemşerilerimizin yeni projeler için kullanacağı bir alanı onların düşüncesine ve planlarına sunmuş oluruz.

“ARAZİ YOK EVLER PAHALI”

Çayeli halkıda ilçede arazi ve konut fiyatlarının çok pahalı olmasından dert yanarken satışa çıkarılan arsa üzerinde esnaflık yapan Süleyman Hürremoğlu “Bölgemizde araziler engebeli olduğu için düz yerler çok kıymetli. Biz böyle yüksek rakamlar duymaya alıştık” derken Selaattin Yahya” Arazimiz kıt, ev yapacak yeri olmayan insanlar var düz yer bulamadığı, sonuçta da böyle düze araziler çok kıymetleniyor ilçemizde” açıklamasında bulundu. Saliha Taşdemir” Rize’de alan yok, her yer dağ, tepe düz alan yok, ev fiyatları da almış başını gidiyor, 500-600 bin liradan bahsediyorlar, 100 senede yaşasak bir ev alamayız” ifadesini kullanırken Nurten Karaoğlu” düz yer yok ki, hep bayır, çaylık ormanlık her yer, ondan arsalar pahalı, ev alamıyoruz köyde oturuyoruz” dedi.