Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nde, iş veren ve Maden İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde anlaşmaya varılamayınca alınan grev kararı bugün hayata geçirildi.



Çayeli Bakır İşletmeleri ve Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalışan 320 işçinin bağlı bulunduğu Türkiye Maden İş Sendikası arasında uzun bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, iş verinin sıfır zam ısrarı dolayısı ile ay başında grev kararı alınmıştı. Bir aylık zaman diliminde iş verenin sıfır zam ısrarından vazgeçmemesi üzerine bugün alınan grev kararı hataya geçirildi ve Türkiye’nin en büyük metal madeninde hayat durdu.

Sendikalı işçiler günün ilk saatlerinde Çayeli Bakır İşletmelerinde bir araya gelip grev çadırı kurdu. Ardından işletmede grev olduğunu belirten afişlerini astılar. Grev sözcüleri nöbet tutmaya başladı.



Maden İş Sendikası Bölge Başkanı Zekeriya Gültekin burada bir basın açıklaması okudu. Okunan açıklamada, bugün itibariyle Çayeli Bakır İşletmeleri’ndeki tüm işçilerin grevde olduğu belirtilerek “Bu grev kararını almamızdaki en büyük etken, iş verenin önümüzdeki 3 yıllık zaman içerisinde işçimize sıfır zam kararında ısrar etmesi olmuştur. Burası Türkiye’de maden sektöründeki en önemli işletmelerden birisidir. Yıllarda büyük karlar elde etmiş ve ülke ekonomisi ne de ciddi katkılarda bulunmuştur. Kurumlar vergisi sıralamasında yurt genelinde yıllarca ilk 50 içerisinde yer almıştır. Metal fiyatlarının en düşüş olduğu dönemde bile bilançosunu karla kapatmıştır. Sıfır zam kararının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu tekliflerinin kabul edilemeyeceğini bile bile bu kararlarında ısrar etmişlerdir. Bu tekliflerinden vazgeçmedikleri sürece bu işletmede üretim olmayacaktır. Yasal grev hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.
Basın açıklamasının ardından greve giden işçiler grev çadırı önünde horon oynayıp halaylar çekti.