Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan terör olaylarının ÇAYKUR'un bölgeye yönelik çay satışlarına darbe vurduğu belirtildi.

 
Geçtiğimiz yıl ÇAYKUR tarafından başlatılan beyaz çay üretiminin sürdüğü ancak beyaz çaya yüksek oranda ücret ödenmesine rağmen geçtiğimiz yıla oranla alımların gerilediği kaydedildi.
 
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğu, Genel Müdürlük binasında düzenlediği basın açıklamasında 3. sürgün yaş çay alımlarını sürdürdüklerini belirterek 3. sürgünde şu ana kadar 154 bin ton çay alındığını söyledi. Sütlüoğlu, tarafından yapılan açıklamaya göre 2015 yılı yaş çay alım sezonu 1., 2. ve devam etmekte olan üçüncü sürgün alımlarında 617 bin 500 ton yaş çay yaprağı alındı. Sütlüoğlu Çaykur’un tarihi boyunca 3. sürgünde ilk kez bu kadar yoğun bir alım gerçekleştirdiğini ifade ederek bu yıl 600 bin ton olarak hedeflenen toplam alımın 670 bin tona kadar yükselebileceğini kaydetti.
 
756 MİLYON TL ÖDENDİ
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaş çay bedeli ödemelerinin sürdüğünü, Kurban Bayramı öncesi Ağustos ayında alınan yaş çayların karşılığı olarak üreticilere 172 milyon TL ödeme yapıldığını, 2015 yılı alımlarında ise Eylül ayına kadar gerçekleştirilen alımların karşılığı olarak üreticilere toplamda 756 Milyon TL ödeme gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Sütlüoğlu, ayrıca bayram öncesi çalışanlarına toplamda, denge tazminatı, ikramiye ve maaş olarak 37 milyon TL ödendiğini hatırlattı.
 
TERÖR OLAYLARI ÇAY SATIŞLARINI ETKİLEDİ
Sütlüoğlu, bir gazetecinin Güneydoğu Bölgesi’ndeki çay satışları ile ilgili yönelttiği soru üzerine verdiği cevapta, bölgede devam eden terör olaylarının çay satışlarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, “Terör olayları bizi de etkiledi. Bölgeye çay sevkıyatında sıkıntı yaşıyoruz. Sigorta şirketleri bölgeye ticari mal taşıyan araçları sigortalamamaya başladı. Biz tüm bu olumsuzluklara rağmen sevkıyatlarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bayilerimiz de güçlükler çekiyor. Ancak vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bir sevkıyat ve satışlarımızı aksatmadan sürdüreceğiz” dedi.
 
VATANDAŞ ARTIK BEYAZ ÇAYI KENDİSİ İÇİYOR
Sütlüoğlu, geçtiğimiz yıl başlatılan beyaz çay üretiminin sürdüğünü, beyaz çaya yüksek oranda ücret ödenmesine rağmen geçtiğimiz yıla oranla alımların gerilediğine dikkat çekerek “Beyaz çay şifa deposu. Geçtiğimiz yıla oranla alımlar geriledi. Vatandaşımızın topladığı beyaz çayı kendilerinin kurutup tükettiğini duyduk. Çok sağlıklı bir ürün. Vatandaşlarımızın sağlığı için tüketmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.