CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, çay üreticisinin pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmeye devam ediyor. Giresun’da çay üreticilerini ziyaret edip dertlerini dinleyen Necati Tığlı “kampanyanın üçüncü gününde kontenjanı 50 kiloya çekip haftanın üç günü alım yapmaya başladı, çay üreticimizi fırsatçılara tercih etti. Fiyatlar serbest piyasada 2,70 TL ye gerilemesine sebep oldu. Bunun devlet ciddiyetiyle bağdaşır tarafı yok” dedi.

Milletvekili Tığlı, çay üreticilerinin yaşanan olağanüstü sürecin getirdiği zorlukların yanında, iktidarın kimi zaman kararsız tutumu, kimi zamanda süslü cümleleriyle oyalandığına dikkat çekti. İktidarın üreticiyi destekliyormuş gibi bir algı yaratmaya çalıştığını ifade eden milletvekili Tığlı, “İktidarın üreticiye umut verirken cömert, gerçeklere gelince sözlerini hızlıca unutmasına hepimiz alışkınız. Dolayısıyla üreticiyi piyasa koşullarına terk etme anlayışını aynı kararlılıkla devam ettirmekte olduğunu görüyoruz. Bu tür uygulamalarının bir yenisine daha tanıklık etmemiz için maalesef çok beklememiz gerekmiyor. Çaykur Genel Müdürlüğünün hafta başı yaptığı basın açıklamasıyla 2020 yaş çay alım sezonunun Salı günü açılacağı duyurulmuş, kurumun 11 bin çalışanla sürece hazır olduğu ve son yılların rekoru sayılacak bir rakamla, dönüm başı 600 kg kota uygulanacağı ifade edilmiştir. Söz konusu açıklama Çaykur Genel Müdür Vekili tarafından üreticiyi oldukça rahatlatan ve umutlandıran bir açıklama olarak basında yer almıştır. Üstelik son yılların en düşük kuru çay stoku sebebiyle kurumun çay alımlarında herhangi bir sıkıntıya düşmeyeceği belirtilerek, rekor bir kota belirlenmesinin bu sayede bu seviyede gerçekleşmesi kararı alındığı ifade edilmiştir. “ dedi.

PİYASA AKTÖRLERi ÇAYKURU HİZAYA GETİRİYOR

Milletvekili Tığlı, bu açıklamalara rağmen Çaykur’un alıma başladığı günün ertesinde Giresunlu çay üreticisine dönüm başı 50 kg kontenjan ve haftanın yalnızca üç günü kuruma çayını verebileceğinin duyurulmasıyla yaşanan hayal kırıklığına vurgu yaparak, “Resmen üreticiyle alay edilmiştir. ‘Dönüm başı 600 kg rekor alım yapacağız, personel sayımız dahil her türlü hazırlığımız tamam’ diyen kimdi peki diye sormak kadar doğal ne olabilir ki.” Şeklinde tepkisini dile getirdi. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yaş çay alım fiyatının 3 Lira 27 Kuruş olarak açıklandığını, 13 Kuruşluk destekleme primi ödeneceğinin ve böylelikle fiyatın 3 Lira 40 Kuruş olacağının ifade edildiğini hatırlatan CHP Giresun milletvekili Tığlı, “2019 yılında dahi bir önceki döneme göre 58 kuruş zam yapılırken bu yıl 37 kuruş zammın nasıl yeterli görüldüğü anlaşılamamıştır. Üstelik 13 kuruşluk destekleme priminde beş yıl süresince herhangi bir artış yapılmamasının da Sayın Cumhurbaşkanı tarafından çay üreticisine müjde olarak duyurulmasının da, iktidarın, çiftçiden ve halktan ne kadar uzak olduğunu ve aslında ayrı gemilerde olduğunu görmesini sağlayan bu acı gerçeği bir kez daha gözler önüne sermiştir. ÇAYKUR’un Giresun ilinde uyguladığı 50 kg kontenjan ve 3 gün sınırlaması sonrası zaten düşük açıklanan fiyat serbest piyasada 2,70 seviyelerine gerilemiştir. Serbest piyasada bu kadar geriye gitmesinin tek sebebi açıklanan düşük fiyat ve ardından tüm açıklamalarına rağmen ÇAYKUR, en yetkili ağızdan çıkan sözlerin unutulup çay üreticisinin kandırılmasına alet edilerek itibarsızlaştırmaktadır. Buna derhal müdahale edilmelidir.” Diye konuştu.

Çay üreticilerinin bunca olumsuzluğun yanında hasat ile ilgili de önemli mağduriyetler yaşadığını dile getiren Tığlı, “Çay üretimi yapılan illerin valilerinin aldıkları ortak kararla çay hasadı için başka şehirlerden köyüne gelip ürününü toplamak isteyene izin verilmeyeceği duyurulmuştu. Bizde bunun gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu, bahçesi olan üreticiye pandemi dönemi ile ilgili tedbirler alınarak izin verilmesi gerektiğini dile getirmiş ve devlet aklının vatandaştan uzaklaştığını ifade etmiştik. Alınan bu kararın çay üreticisinin gerçeklerinden uzak olduğunun farkına varılmış olacak ki; Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamayla bu hatadan dönülmüş üreticinin çayını toplamak üzere bahçesine gitmesine imkan tanınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanının bu yönde açıkladığı kimi kararlar çay üreticisinin büyük bir mağduriyet yaşamasını önlemiştir. Yine benzer biçimde ÇAYKUR’un açıklamalarının ardından vadettiği biçimde bir gün çay alımı yaparak ertesi gün 50 kg kontenjan uygulayıp haftanın belirli günlerinde alım yapacağını duyurması karşısında ÇAYKUR’un Giresun’daki çay üreticisini neden yok saydığı ve neden sahipsiz bıraktığı sorularına da yanıt verilmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının ürününü toplamak üzere başka bir şehirden gelecek üreticimize yardım çağrımıza gösterdiği duyarlılığı ÇAYKUR un kandırdığı Giresun çay üreticisi için de hayata geçirmesini diliyoruz” şeklinde konuştu.