Farklı ülkelerden 12 katılımcının 3 gün boyunca yarışacağı organizasyonda yarışmacılar çay demleme ve çay sunum kültürlerini yansıtacak.

 

 

"HER ÜLKENİN FARKLI ÇAY KÜLTÜRÜ VAR"

 

Organizasyonun oluşumuna Rusya Çay ve Kahve Federasyonu Başkanı Ramaz Chanturiya ve Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile karar verdikleri söyleyen Çaykur Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Sütlüoğlu, çayın insanların ortak kültürü olduğundan bahsederek önemini vurguladı. Her ülkenin çay konusunda farklı kültürlere sahip olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Ülkelerde çay demleme, ikram gibi konular farklılık gösteriyor. Biz bu kültürü Türkiye’de, Tea Master Cup ile bir araya getirdik. Bu organizasyonla Türkiye’nin çay üretimini ve kültürünü diğer ülkelere de tanıtmak istedik" dedi. Yarışma sonunda herkesin kazanacağını vurgulayan Sütlüoğlu, organizasyon sonrasında dünyanın farklı ülkelerinden gelen çay uzmanlarına Karadeniz çayının nasıl toplandığı ve fabrikalarda nasıl işlendiği deneyimini yaşatacaklarını belirtti.

 

TÜRKİYE DÜNYANIN BEŞİNCİ BÜYÜK ÇAY ÜRETİCİSİ

 

Türkiye’nin, dünyanın beşinci büyük çay üreticisi olduğunu ve kişi başına düşen çay tüketme oranlarında da dünyada birinci sırada olduğunu belirten İmdat Sütlüoğlu, "Çayla sonradan tanışmasına rağmen Türkiye kadar çayı seven başka bir ülke yok. Ürettiğimiz çayı biz tükettiğimiz için dünya Türkiye’de çayın bu oranda üretildiğini ve tüketildiğini bilmiyor. Bu ve bunun gibi organizasyonlarda yer alarak kendi çay kültürümüzü, üretimdeki ve tüketimdeki büyüklüğümüzü dünyaya tanıtmak istiyoruz. Biz dünyanın en sağlıklı çayını üretiyoruz. Çayın üzerine tamamen kar yağdığından dolayı haşere barındırmayan böylece haşere zehri kullanılmasına gerek olmayan tek ülke Türkiye. Bu açıdan bu yarışma dünyaya çayımızı ve kültürümüzü gösterme açısından çok önemli" diyerek sözlerini noktaladı.

 

AMAÇ ÇAY PROFESYONELLERİ ARASINDA İLETİŞİMİ SAĞLAMAK

 

Rusya Çay ve Kahve Federasyonu Başkanı Ramaz Chanturiya ise, düzenlenecek şampiyona için önce yerel şampiyonların belirlendiğini ve belirlenen şampiyonların uluslararası alanda ilk kez yapılan şampiyona için Türkiye’ye geldiklerini ifade etti. Organizasyonun asıl amacının, çay profesyonelleri arasındaki iletişimi sağlamak olduğunu belirten Chanturiya, çay kültürleri arasındaki farklılığın uzmanlar arasında paylaşımını destekleme noktasının da bir başka amaç olduğunu sözlerine ekledi.

 

YARIŞMA NEDEN TÜRKİYE’DE YAPILDI?

 

Yarışmanın Türkiye’de yapılmasının en önemli sebebinin Türkiye’nin çay tüketimi açısından ilk sırada olmasından kaynaklandığını söyleyen Ramaz Chanturiya, Türkiye’deki çay kültürünün renkliliğinin, farklılığının dünyaya açılmasını planladıklarını, Türkiye’nin çayın merkezinde olan bir ülke olduğunu ve dünyada 5. büyük üretici olması itibariyle Türk çay kültürünün dünyaya tanıtılması amacıyla yarışmanın ilkini burada yapmaya karar verdiklerini belirtti.