Çeşitli programlar kapsamında ÇAYKUR yetkilileri ve görevliler Erzincan’a gelirken burada ilk olarak Erzincan’da bulunan basın yayın organları temsilcileri ile bir araya gelindi. 

Bir otelin salonunda yapılan toplantıya ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Erzincan Gazeteciler Derneği Başkanı Barış Yalçınkaya, Rize Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak, Erzincan’da yayınlanan gazete temsilcileri, televizyonlar, ve ajans temsilcileri katıldı.         


Basın toplantısında konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türk çayının faydalarını ve özelliklerini anlatarak “Dünyanın en sağlılık çayını Türkiye’de üretiyoruz” dedi.

“BİR DOST ZİYARETİ İÇİN ERZİNCAN’DAYIZ”
Erzincan ilinde Türk çayının oldukça yüksek miktarda tüketildiğini belirten ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu; “ Bir dost ziyareti, dostlukları tazelemek, bazı güzellikleri pekiştirmek için Erzincan’dayız. Çay çok dar bir alanda yetişiyor. Rize çayın yüzde 65’ini yetiştiriyor. Ayrıca Trabzon Artvin ve kısmen de Giresun illerinde yetişiyor. Dünyada üzerine tek kar yağan çay bizim çayımız. Böyle önemli bir özelliğimiz var. Bu neden önemli çünkü çay üreten diğer ülkeler tropik yada yarı tropik iklim şartlarında çay ürettikleri için çaylarında 35-40’a yakın bazı ülkelerde 80’e yakın haşereyle mücadele etmek zorundalar. Bu nedenle aşere ile mücadele ederken ilaçlar kullanılıyor. Bunu yapmak zorundalar yoksa çaylarının içi haşere dolar. İlaçlamakla kalmayıp üretim sırasında da temizlemek zorunda kalıyorlar. Bizde çok şükür ki üzerine kar yağdığı için haşere yok. Ayrıca ilaçlamada kullanılan kimyasalları da bu nedenle kullanmıyoruz. Dünyanın en sağlıklı çayını üretiyoruz. Bu bize cenabı hakkın bir ikramıdır, lütfudur” diye konuştu.


“ÇAY HAYATIMIZIN ODAĞINA YERLEŞTİ”
Çayın binlerce yıldır üretildiği ve içildiğine değinen Sütlüoğlu, “Bizde ise çayın yakın bir geçmişi var. Anavatanı Çin’dir. Şu an da en fazla üretim yapan ülkede Çin’dir. Bizde ise 90 yıl önce çayın üretilmesi için ilk çalışmalar başladı. İlk çay fabrikası 1940 yılında kurulabildi. Bunun öncesinde çeşitli denemeler ve çalışmalar yapıldı. O çalışmalardan bu güne gelindiğinde şu an Türkiye dünyanın en büyük 5. çay üreticisidir. O günden bu güne çok yol alındı. Üretimimizi artırmaya devam ediyoruz. Çay hayatımızın odağına yerleşti. Günün her saatinde sabah kahvaltıda öğlen yemek sonrası, dost sohbetlerinde her anımızda artık çay var. Dünyada en çok çay içen ülke ise Türkiye. Çay bizim için önemli bir unsur. Bizden ayrılmaz bir parça. Son yıllara kadar sadece iç piyasada satış yapan kurumumuz ihracat atağına kalktı. Çok hızlı bir ihracatımız var. Şu an 104 ülkeye ÇAYKUR çayı satıyoruz. Bunun yanında DİDİ’yide satıyoruz. Bu üründe bizim yeni ve çok satışı olan bir ürün. Çıktığı günden bu yana ciddi rakamlarda satışı oldu. Yurt dışı pazarlarda ise çay satışında önüne geçen bilinirliği yüksek bir marka haline geldi. Ürünlerimizi ve ÇAYKUR’umuzu geliştiriyoruz” ifadelerine yer verdi.


Konuşma ardından Genel Müdür Sütlüoğlu, Erzincan basını ile bir süre sohbet etti.

Program yarın da Bayburt ilinde yapılacak olan bir dizi etkinlikle devam edecek.