1968 yılında 100 Büyük Sanayi Kuruluşu olarak başlatılan ve her yıl geliştirilerek sürdürülen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, Türkiye ekonomisine tutulan güçlü bir ayna niteliğinde.

Sanayi sektörü şirketlerinin baz alındığı araştırmada sıralamada temel kriter, üretimden satışlardır. Yani sonuçlar, kuruluşların kendi üretmiş olduğu ürünlerden yaptığı satışları kapsamakta.

Bunun yanı sıra çalışma kapsamında satış hasılatı, brüt katma değer, öz kaynak, aktif toplamı, vergi öncesi dönem kâr ve zarar toplamı, ihracat ve ortalama çalışan sayısı büyüklükleri gibi, istatistiki değerleri eşsiz verilerle yapılmış analizlere de yer verilmekte.

Uzman akademisyenlerin yorumlarına da yer verilen çalışmada ayrıca finansal oranlar, kaynak yapısı, karlılık oranları, ekonomik karlılık, varlık devir hızları, net katma değerinin faktör gelirleri (fonksiyonel) dağılımı, üretim faaliyeti dışı gelirler, istihdam ve brüt katma değer dağılımı ile işgücü verimliliği konularında da çeşitli değerlendirmeler yapılmakta.

İlk 500’de Rize ve Trabzon’dan 5 Firma Var.

2014 yılı performanslarına göre yapılan sıralamada, 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 44. Sıra da yer alan ÇAYKUR’un yanı sıra 2013 yılına göre 29 sıra gerileyerek 210. Sırada yer alan Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. var.

Listede Trabzon'dan ise büyük bir sıçrama ile 55. Sıradan 38 sıraya çıkan Oltan Gıda Maddeleri İhracat İthalat ve Ticaret AŞ, 454 sıradan 292 sıraya çıkan Özgün Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi  ile listeye 323’üncü sıradan giren Arslantürk Tarım Ürünleri Sanayi İhracat ve İthalat AŞ var.

ÇAYKUR Kamuda 6. büyük firma

İlk 500 Sanayi Kuruluşu arasında 5 sıra yükselerek 44. Sırada yer alan ÇAYKUR  listeye girmeyi başaran kamu kurumları arasında 6 sıradaki yerini de korudu. Liste sıralamasında ÇAYKUR’un üstünde 1. Sırada yer alan EÜAŞ Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü genel sıralamada 2 sıra, 2. Sırada yer alan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş genel sıralamada 1 sıra, 3. Sırada yer alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı 4 sıra gerilerken, 6. Sırada yer alan ÇAYKUR 2014 yılında gösterdiği başarı ile genel sıralamada 5 basamak tırmanarak 2014’ün ilk yarısını 44. Sırada tamamladı.