Milan Skoda, son 2 senede Türkiye’ye yolu düşen ikinci Çekya Ligi efsanesi… Geçtiğimiz sezonun devre arasında Alanyaspor’a transfer olan Josef Sural’den sonra. Skoda, Çaykur Rizespor'da Süper Lig kariyerine görkemli bir başlangıç yaptı.

 “Çek bir futbolcu, küçüklüğünden beri Sparta Prag ya da Slavia Prag forması giymek ister. Ben hep Slavia’lıydım, öyle de kalacağım.”

Bu açıklama Prag’ın Slavia tarafında 8 sene aralıksız forma giyen Milan Skoda’ya ait. Başarılı futbolcu, 2004’te Bohemians takımında başladığı kariyerinee 2012 yılında Slavia’ya transfer olarak devam etti ve forma giymeye başladığı ilk günden bu yana takımının değişilmezleri arasına girdi. Bohemians Prag’da 114 maçta 25 gol atabildikten sonra Slavia’nın bu hamleyi yapması eleştirilmişti.

Ancak Skoda, Slavia’nın efsaneleri arasına girmeyi başardı. Şampiyonlar Ligi’ne gitti, Avrupa Ligi çeyrek final tecrübesi yaşadı ve taraftarların gönlünde taht kurdu. Ligde attığı 77 golle Çeklerin deyimiyle “modern zamanların” en büyük Slavialı golcüsüydü.

Bugün Slavia, doğru yapılanma ile en yakın rakibinin 14 puan önündeyse, en büyük pay sahiplerinden biri de Skoda’ydı. Golcü oyuncunun en büyük rakibi ise Sparta efsanesi, geçen sene Türkiye’de trafik kazasında hayatını kaybeden Josef Sural’di… Sural de Skoda gibi benzer bir ayrılık süreci yaşamış, Türkiye'nin yolunu tutmuştu. 

Skoda’nın Slavia’dan ayrılış süreci ise sancılıydı. Artık eski performansını veremediğini düşünse gerek, yenilenmeye gitmek isteyen Slavia, 2020 Haziran’da sözleşme yenileme görüşmelerini sürekli erteledi. Teknik direktör Jindřich Trpišovský de Skoda’yı kadroda düşünmüyordu. Bu da Skoda’nın ayrılığının ilk adımı oldu. Skoda, bir basın toplantısında tüm Slavia’lıları üzecek şu açıklamayı yaptı: "Herkes en çok Slavia'da kalmak istediğimi biliyor, ama kariyerimin sonunda altı ay boyunca yedek kulübesinde oturmak istemiyorum."

Teknik direktör “Kısa kariyerimde hiç böyle bir oyuncu ile çalışmamıştım O bir efsane, başarısız olduğunda kavga eden ve gerçek yüzünü gösteren bir lider. Herkese örnek olabilir. ” dedi ve ipler koptu.

Önce Dubai ve Suudi Arabistan’dan teklifler geldi ancak Skoda Gençlerbirliği’ni tercih etti. Son anda pürüzler çıkınca da Çaykur Rizespor’un ani teklifini kabul etti. 

Ayrılığın ardından Slavia Prag Başkanı’nın açıklamaları merak ediliyordu. Jaroslav Tvrdik, Twitter hesabından, ayrılık kararı ile ilgili olarak, “Bunun olabileceğine inanmak istemiyorsun. Bir lider, bir kaptan, bir kişilik, bir arkadaş, bir efsane. Güzel kariyerini güzel bitirebilmesi için rıza gösterdik. Slavia ve Milan Skoda asla tamamen ayrılamaz.” ifadesini kullandı. 

Skoda’nın ayrılmasını taraftarlar istemedi, yönetim başka çözüm önerileri sunmak istedi ancak Skoda, Çaykur Rizespor’un yolunu tuttu. Gidişin ardından ise son mücadelesinde duygusal anlar yaşandı. 

Son maçta golünü atınca da, Slavia taraftarları Skoda’yı bağrına bastı.

Çekya basını, ayrılıktan sonra ise “Mükemmel bir masal” başlıkları attı. 

Skoda, hüzünlü bir ayrılığın ardından Süper Lig’e mükemmel bir başlangıç yaptı. 3 maçta 3 gol attı, daha da atacak gibi görünüyor.

Haber: Alperen Delibaş/TRTSPOR