Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nce "Anıt Ağaç" olarak tescili yapılan bin 300 yaşındaki Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacına Mut Belediyesi sahip çıktı.
İlçeye bağlı Haydar Mahallesi’nde bulunan ve 6 yıl geçmesine rağmen sahip çıkılmayan bin 300 yıllık anıt zeytin ağacını yerinde inceleyen Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, “İlgisizlikten etrafı yabani otlarla kaplanan anıt zeytin ağacı çevresinde temizlik yaptık. Yerini kamulaştırmak için çalışma başlattım. Anıt ağacın bulunduğu alana ziyarete gelen misafirlerin ihtiyaçlarını gidermek için gereken neyse yapımını hemen başlatacağım. Artık anıt zeytin ağacı Mut Belediyesi tarafından koruma altına alınmıştır. En kısa süre içerisinde de peyzaj çalışmalarına başlanacak. Buraya gelen ziyaretçilere mesire alanı gibi bir küçük yer yapılacak. Gelen ziyaretçilerin memnun kalması için ne gerekiyorsa yapılacak” diye konuştu.
Gövde çapı 6 metre 28 santimetre olan zeytin ağacı, yılda yaklaşık 150 kilogram zeytin veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23 Aralık 2009 tarih ve 5577 sayılı kararı ile 2863 sayılı yasa gereği “Anıt Ağaç” olarak tescil edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nün 10 Şubat 2010 tarih ve 124 sayılı yazıları ile ağacın yaşı bin 300 yıl olarak tespit edildi.