Aliağa Belediyesi, Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi ve Karşıyaka Engin Deniz Doğa Sporları Merkezi işbirliğinde düzenlenen ’Deniz Dibi Temizliği Kampanyası’ gönüllü dalgıçların katılımı ile yapıldı. İzmir’in Aliağa ilçesinde, "Temiz Bir Deniz İçin El Ele" sloganıyla gerçekleştirilen kampanya çerçevesinde çok sayıda cam ve pet şişe, demir parçaları, naylon poşetler, araba lastikleri gibi bilinen atıkların yanı sıra, sandalye ve tencere tava gibi ilginç atıklar da çıkaran dalgıçlar günün en ilginç çöpü olarak buldukları cep telefonunu seçti.
Balıkçı Barınağı mevkinde gün boyunca devam eden temizlik harekatına balıkçılar denizden tekneleriyle destek verirken, belediye ekipleri de karadan destek verdi. Denizden birçok atığın çıkartıldığı temizlik çalışmalarını Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da takip etti.
Çevre bilincini artırmak amacıyla denizden çıkarılan atıklar rıhtımda sergilenirken, atıklarla birlikte çıkarılan canlılar ise tekrar denize bırakıldı. Denizden çıkan atıklar vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla izlenirken, kimi vatandaşlar ise cep telefonları ile sergilenen atıkları görüntüledi. Aliağa Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Vekili Handan Çetiner Şirin, toplanan atıkların ayrıştırma işleminin ardından geri dönüşüm tesislerine gönderileceğini söyledi. Kampanyanın farkındalık açısından büyük önem arz ettiğini belirten Başkan Acar, kirletmeme bilincinin yaygınlaşması ve devam etmesi adına kampanyanın gelenekselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
ATIKLARIN YÜZDE 95’İ KARASAL KAYNAKLI ATIK
Engin Deniz Doğa Sporları Merkezi Dalış Eğitmeni Engin Palaoğlu, "Üzülerek söylüyorum gerçekten çok fazla pislik var ve ne yazık ki bu atıkların yüzde 95’i poşet, şişe gibi karasal kaynaklı atıklar. Bu noktada Aliağalıların bu konuda biraz daha duyarlı olmaları gerektiğine inanıyorum" diyerek, herkesi deniz temizliği konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.
Ekmeğini denizden kazanan balıkçıların denize karşı herkesten daha çok duyarlı olması gerektiğini dile getiren S.S. Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kemal Yılmaz, "Maalesef denizlerimiz içler açıcı durumda. Bu nedenle de ülkemizin hemen her noktasında bulunan balıkçılarımızın deniz temizliği konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu noktada Su Ürünleri Kooperatiflerimize de önemli görevler düşüyor. Bunun içindir ki biz bugün burada Aliağa Belediyesi ile birlikte Türkiye’nin birçok sahil kasabasına örnek teşkil edebilecek bir etkinliğe imza atarak iyi bir örnek olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.