Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2010 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, evsel, kentsel ve endüstriyel arıtma çamurlarının yönetiminde düzenli depolama haricinde alternatif geri kazanım veya bertaraf yöntemlerinin yeterince kullanılmaması nedeniyle bu tür atıkların depolanması tercih ediliyor. Yönetmeliğin geçici 4. maddesinde yer alan arıtma çamurunun düzenli depolanması başlığındaki “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-IV’ünde tehlikesiz olarak sınıflandırılan arıtma çamurlarının Ek-2’de verilen diğer tüm parametreleri sağlaması, ağırlıkça en az yüzde 50 kuru madde ihtiva etmesi, ön işleme tabi tutularak kötü kokunun giderilmesi ve atığın kararlı hale getirilmesi kaydıyla ikinci sınıf düzenli depolama alanına kabulünde 1/1/2015 tarihine kadar Çözünmüş Organik Karbon (ÇOK) limit değerine uygunluk aranmaz” hükmü nedeniyle düzenli depolama tesislerine kabul edilmiyor. Bu durumda söz konusu arıtma çamurlarının alternatif geri kazanım veya bertaraf yöntemlerinin yeterince uygulanmaması nedeniyle mevzuata uygun olmayan yöntemler ile bertaraf edilmesi çevresel kirliliğe yol açıyor.
Yapılan yönetmelik değişikliği ile tehlikesiz olarak sınıflandırılan arıtma çamurlarının yönetmeliğin Ek-2’sinde verilen diğer tüm parametreleri sağlaması, ağırlıkça en az yüzde 30 kuru madde ihtiva etmesi ve kötü kokunun giderilmesi kaydıyla ikinci sınıf düzenli depolama alanında ayrı bir lotta depolanmasında 1/1/2020 tarihine kadar Çözünmüş Organik Karbon (ÇOK) limit değerine uygunluk aranmayacağı hükmü getirildi. Ayrıca inert atıkların düzenli depolanabilme kriterleri üçüncü sınıf depolama tesisleri için sınır değerler altında yer alan TOK (Toplam organik karbon) değeri, arıtma çamurları için ilave sınır değer artırımı yapılmaksızın 1/1/2020 yılına kadar azami 250 bin mg/kg alınacağı ve reaktif olmayan ve kararlı tehlikeli atıkların ikinci sınıf depolama tesislerine kabul edilebilmesi için sınır değerler altında yer alan TOK (Toplam organik karbon) değeri, arıtma çamurları için; ilave sınır değer artırımı yapılmaksızın 1/1/2020 yılına kadar azami yüzde 25 alınacağı hükmü getirildi. Avrupa Birliği’nde atıkların düzenli depolanmasına dair genel esaslarının belirlendiği 99/31/EC “Atıkların Düzenli Depolanmasına İlişkin Direktif” çerçevesinde uyumlaştırılan, atıkların düzenli depolama yöntemi ile bertarafı sürecinde belirlenen teknik ve idari hususlar ile uyulması gereken genel kuralların belirlendiği Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik, 26/03/2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe girdi.