Yaban mersini (Likapa) ülkemizde mavi yemiş, ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle, yurt dışında ise blueberry olarak tanınıyor. Yaban mersini gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar dolayısıyla üreticiler açısından yüksek gelir sağlıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı da üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve köylülerin refah düzeyinin üst seviyelere çıkması maksadıyla ve ülkemizde mavi yemişin daha geniş alanlarda ve yoğun olarak üretilmesi için bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koydu.
Örnek mavi yemiş bahçeleri kurulacak
Birçok bölgede tabii ortamlardan toplanarak satışa sunulan yabani likapaların miktarının gün geçtikçe arttığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Hazırladığımız bu eylem planı ile 2016’da 60 dekar, 2017’de 240 dekar, 2018’de 550 dekar ve 2019’da 1150 dekar olmak üzere 2019’a kadar toplam 2 bin dekar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kuracağız” diye konuştu.
400 bin mavi yemiş fidanı üretilecek
Eylem planı çerçevesinde Trabzon ve Rize’de bulunan fidanlıklarda 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceklerini de vurgulayan Veysel Eroğlu, ayrıca 120 bin mavi yemiş fidanının ise yerel halka dağıtılacağını belirtti.
Tabii alanlarda bulunan potansiyelin de tespit edilerek meyve ve yaprak üretimine konu edileceğinin altını çizen Veysel Eroğlu “Bölgede geçimini tarımdan sağlayan köylülerimizin farkındalığını artırarak üretim ve işleme için gerekli altyapı desteğini sağlayacağız. Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon’da mevcut tabii mavi yemiş sahalarının rehabilitasyonunu da yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Doğu Karadeniz’de sıkıntısı çekilen ürün çeşitliliğine katkı sağlanacak
Bu eylem planı ile Doğu Karadeniz başta olmak üzere bölgede sıkıntısı çekilen ürün çeşitliliğine katkı sağlanacağını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Üniversitelerle işbirliği halinde uygulamayı geliştirici nitelikte araştırmaları destekleyeceğiz. Yürüttüğümüz faaliyetlerin ana gayesi bütün vatandaşlara daha temiz, daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir hayat sunabilmek. Ağaçlandırma faaliyetlerimizi yürütürken, sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, ekonomik gelirde de artış sağlamayı hedefliyoruz. Bu maksatla bu tür eylem planlarını hazırlıyor ve hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.