Kilis’te, tarla, bağ ve bahçeleri istila eden çekirgelere karşı yürütülen ilaçlama fayda etmediği çekirge sürüsünün tarım arazilerine büyük zarar veriyor.
Kilis’in ilçeleri ile Suriye sınırındaki köyleri başta olmak üzere çok sayıda köylerde daha önceleri görünmeyen çekirge bu yıl çiftçiyi mağdur etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, devlete ait araziler ile meralarda ilaçlama yaparken, vatandaşlar ise kendi arazilerini ilaçlamalarına rağmen çekirge istilasının önüne bir türlü geçemedi.
Vatandaşlar milyonlarca çekirgeyi kovalama yöntemi ile arazisinden uzaklaşmaya çalışsa da bir türlü başarı elde edemiyor.
Çekirgenin Hububat, üzüm bağları başta olmak üzere tarlalara ekilen ürünlere büyük zarar verdiğini Musabeyli ilçesine bağlı Boğazkerim köyünde çiftçilik yapan Ahmet Can, ”Şuan 60 dönüme yakın ekmiş olduğum biber hemen hemen tamamen kalmamıştır. Adeta işten el çekmişiz. Buğdayımız kalmıyor, arpalar kalmıyor. Bağ bahçe kalmıyor. Zararımız çoktur. Arazilerin tamamı çekirgeler tarafından dolu. Önlemini alamıyoruz. Bu konuda büyüklerimizden yetkililerden bir çare bekliyoruz. Bir fayda bekliyoruz. Bir yardım bekliyoruz.Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Yaklaşık bir aydır bu ızdırabı çekiyoruz. Kovalama ile olmuyor. İlaçlama ile olmuyor. Kendimiz ilaçlama yapıyoruz. Biz kendi bölgemizi ilaçlama yapıyoruz. Daha sonrası tekrar uçarak yine geliyorlar. Biz ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Tarlaların tamamı çekirgeler ile kaplıdır. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız, büyüklerden yardım bekliyoruz. Biber tarlasından el çekmiş durumdayım. Yaklaşık 35 bin TL masrafım var. Tamamen gitmiş durumdadır” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu ise kurum olarak devlete ait araziler ile mera alanlarını ilaçladıklarını ifade ederek, “Biz elimizden geldiği kadarıyla çiftçimize yardımdı oluyoruz. Ama yasa gereği vatandaşların kendi arazilerini ilaçlamamaları gerekiyor. Biz vatandaşlarımızın arazisini ilaçlayamıyoruz” dedi.