71 yaşındaki Kazım Delal, daha önce 'ÇED olumlu' raporu Danıştay tarafından iptal edilen Ambarlık Hidroelektrik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ikinci kez verdiği 'ÇED olumlu' raporuna karşı yeniden hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme de keşif kararı alarak, 6 bin 500 lira yatırmasını istedi. Bakanlığa karşı önceden açtığı davaların bilirkişi ücretlerini ödemek için ineğini satan ve banka kredisi çeken Kazım Delal, şimdi keşif bedelini nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı.

Rize kent merkezi ile birlikte 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan tesislerin de bulunduğu Salarha Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü'nde yapımı planlanan 9 megavatlık Ambarlık Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararı verdi. Bu karar üzerine köyde yaşayan 'Vatandaş Kazım' lakaplı Kazım Delal, kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Delal, dava kapsamında görülen iki bilirkişi incelemesi ve mahkeme masraflarını ödemek için ineğini satıp bankadan kredi çekti. Rize İdare Mahkemesi, 2013 yılının Şubat ayında bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti. Bakanlığın itirazını değerlendiren Danıştay 14'üncü Dairesi de, mahkemenin 'iptal' kararını onadı.

BAKANLIKTAN ÇED OLUMLU KARARI

Aynı proje için yeniden ÇED süreci başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ambarlık 1 ve 2 Regülatörleri ile HES projesi için yeniden 'ÇED Olumlu' raporu verdi. Bunun üzerine yeniden hukuk mücadelesi başlatan Kazım Delal, Rize İdare Mahkemesi'ne ÇED Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Bölgede keşif yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, Kazım Delal'den 6 bin 500 lira yatırmasını istedi.

SATACAK İKİNCİ İNEĞİM YOK

Bakanlığa karşı önceden açtığı davaların bilirkişi ücretlerini ödemek için ineğini satan ve banka kredisi çeken Kazım Delal, şimdi yeni keşif bedelini nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. Emekli aylığı ile geçimini sağladığını ve satacak ikinci bir ineği olmadığını söyleyen Delal'in kredi için bankaya başvuracağı öğrenildi.