İzmir’in Selçuk ilçesindeki antik kent Efes’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesine bir adım kala, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı önemli bir müjde verdi. Bakıcı, merakla beklenen ’Antik Kanal’ projesinin Pamucak Bölgesi’nden başlatacağını açıkladı.
Selçuk ilçesindeki Efes antik kentinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesine az bir zaman kala ilçede bazı projeler de hayata geçmeye başladı. Merakla beklenen ve AK Parti’nin 35 büyük projesinden biri olan ’Antik Kanal’ projesi için de önemli bir gelişme yaşandı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, projenin Pamucak Boğazından başlatılacağının müjdesini vererek, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz beraberindeki heyetle Pamucak’ta incelemelerde bulundu.
Pamucak’ta denizin boğaz kısmında acil olarak bir çalışma başlatılması gerektiğine vurgu yapan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, denize açılan giriş çıkışta zorluklar olduğunu gördüklerini, bu alanın giriş çıkışlarının hiç vakit kaybetmeden rahatlatmak gerektiğini kaydetti. Diniz, "Önümüzdeki günlerde izinlere müteakiben bir proje ihalesine çıkacağız. Tabii bunlar biraz zaman alan çalışmalar. Proje ihalesine göre işlerimiz şekillenecek. Burada arkeolojik sit alanında Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğümüzün, Ulaştırma, Denizcilik, ve Haberleşme Bakanlığımızın çalışmaları var. O çalışmalarla bizim çalışmalarımız bütünleşmiş olacak. Hedefimiz Selçuk için çok beklenen bu projeyi en kısa zamanda bitirmektir" dedi.
"ÜLKEMİZ AÇISINDA DEĞİL, DÜNYA AÇISINDA DA ÖNEMLİ"
Var olan projelere sahip çıkmak ve onları ileriye taşımak istediklerinin altını çizen Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da, "Efes Antik liman projesi sadece ülkemiz açısından değil, dünya açısından da önemlidir. Biz bu bilinç içerisinde hareket ediyoruz" şeklinde konuştu. Bakıcı projelerin sonuç getireceğini ifade ederek, "İlk etapta yapılacak şey de denizdeki balıkçı barınakları olarak değerlendirdiğimiz kısımda teknelerin girişini engelleyen ağız kısmının açılması ve ön bir temizlik yapılması gerekiyor. Daha sonra da doğal sit olarak ifade edilen iç limanın da hayata geçirilerek uygun bir yapıya dönüştürülmesidir. Pamucak’ta yapılacak olan birinci etap bu. İkinci etap antik kanalın açılmasıyla ilgilidir. Dolayısıyla burası arkeolojik sit alanı olduğu için çok daha detaylı bir çalışma yapılması gerekiyor. Bu alanda ön izinler alındıktan sonra çalışmalar gerçekleştirilecektir ve hızlı bir şekilde kullanıma açılacaktır" diye kaydetti.