Türkiye’de ilk kez Osmangazi Belediyesi’nin katkılarıyla ücretsiz olarak düzenlenen “Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı” sona erdi. 11 gün süren programa katılan kursiyerlere sertifikalarını Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar takdim etti.
Türkiye’nin dört bir yanından toplam 122 kursiyerin katıldığı Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı’nı başarıyla tamamlayan kursiyerler için Sağanlı Kültür Merkezi’nde sertifika töreni düzenlendi. Toplam 11 gün süren programa katılarak toprak analizi, toprak ıslahı, suyun ve atıkların değerlendirilmesi gibi konularda detaylı bilgi sahibi olan kursiyerler, sertifikalarını Başkan Dündar’ın elinden aldı.
Dündar, “Ücretsiz olarak düzenlediğimiz Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı’yla ilgili çok olumlu tepkiler aldık. Türkiye’de ilk kez Osmangazi Belediyesi olarak biz böyle bir programı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Program oldukça başarılı geçti” dedi.
Doğaya önem veren ve yeniden yeşil Bursa’yı oluşturmayı hedefleyen bir belediye olarak bu programı düzenledikleri için oldukça mutlu olduklarını ifade eden Başkan Dündar, “Bundan sonraki süreçte de doğa ve çevre alanındaki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Geçtiğimiz dönem doğa ve çevre alanında yürüttüğümüz çalışmalar ve hazırladığımız projelerle Türkiye’ye örnek olduk. 1 milyon fidanı toprakla buluşturarak, ciddi bir ağaçlandırma çalışması yürüttük. Bundan sonraki süreçte bilinçli bir şekilde tarımın korunmasını hedef alıyoruz. Bu çalışmamızın ilk adımını da Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı ile attık. Ekolojik hayatı yaygınlaştırmak, toprakla yeniden kucaklaşmak, tabii besinleri yeniden soframızda ağırlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı’na katılarak sertifikasını alan 59 yaşındaki Nezihe Başar, “Bana dedelerim Bursa’yı yeşil olarak bıraktı. Ben de torunlarıma yeşil bir Bursa bırakmak istiyorum. Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı’na katılmamın en önemli sebebi Bursa’nın son yıllarda kaybolan yeşilini tekrardan kazandırmak için bilgi sahibi olabilmek” dedi.
Bir başka kursiyer Semra Avcılar da Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı’nda çok değerli bilgiler öğrendiklerini belirterek, “Bahçemde vakit geçirmek ve tarım konusunda bilgi sahibi olmak için kursa katıldım. Ancak kursta bu kadar detaylı bilgi sahibi olunca bahçe ile sınırlı kalmamaya karar verdim. Şimdi hedefim büyük bir arazi alıp orada permakültürü uygulayarak, insanlara da bu konuda bilgiler vermek. Çocuklarıma ve torunlarıma temiz bir çevre bırakmak istiyorum. Bu kursta şehir içi bahçeciliğini öğrendim. Bunu da çevremdeki insanlarla paylaşacağım” ifadelerini kullandı.
Permakültür Tasarım Sertifika Eğitim Programı Başeğitmeni Taner Aksel ise, “Kursiyerlerimiz 11 gün süren kurs sonunda projelerini sundular. Projeleri incelerken kursiyerlerin ne kadar çok şey öğrendiklerinin farkına vardık. Osmangazi Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı Ekolojik Yaşam Merkezi konusunda çok güzel tasarımlar yapmışlar. Şimdi sırada öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya geçirmek var. Yolun daha başındayız. Yapacağımız çok iş var” diye konuştu.