Denizden ve havadan yapılan denetimlerle denizi kirleten fabrika ve gemileri tespit eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 438 gemiye 14,5 milyon TL ceza kesilmesini sağladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, İzmit Körfezi’nde koordinatları belirlenmiş deniz alanında gemilerden ve diğer deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliğine yönelik tespit ve ceza uygulamalarına devam ediyor. Bu kapsamda deniz uçağı ile yapılan denetimlerde denizi kirleten gemi ve fabrikalara anında müdahale ediyor. 2017 yılı içerisinde 14 adet gemiye toplam 925 bin TL idari yaptırım kararı uygulandı. Yetki alınan 2006 yılından günümüze kadar ise 438 gemiye toplam 14,5 milyon TL idari yaptırım kararı uygulandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu doğrultusunda 2006 yılında verilen yetki ile İzmit Körfezi’nde atıklar ve zararlı etkenleri denetleme uygulamalarını sürdürüyor. Denetimler ile deniz kirliliği başta olmak üzere çevre koruma çalışmaları için kiralanan deniz uçağı denizde ve karada güvenliği sağlıyor. Deniz uçağı sayesinde Körfez sürekli olarak gözlenebildiği gibi atıklarını denize bırakan gemilerin de görüntüleri çekilerek herhangi bir itiraza mahal bırakılmıyor.

(Cihan Atik/İHA)