İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün, Orman Yangınlarıyla Mücadele Tatbikatı’na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ’’Atatürk’ün hedeflediği dünya muasır medeniyeti seviyesine çıktık. Daha önce ormancılar ormanlarda düzeltme, ağaçlandırma, odun kesme işlerinde bulunurlardı. Biz orman teşkilatımızın görev alanını, ilk defa Afrika çöllerinden Balkanlara, Kafkasya’dan Orta Asya’ya kadar uzattık’’ dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Kemalpaşa Karaorman deposunda Orman Yangınlarıyla Mücadele Tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ve çok sayıda vatandaş katıldı. Halk oyunları gösteri sundu. Vatandaşları tek tek selamlayan Eroğlu, bir anda kendini omuzlarda buldu. Sevgi gösterisinde bulunan köylüler, Bakan Eroğlu’nu omuzlarına alarak ‘Hizmetin adamı Bakan Eroğlu’ sloganları attı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu çıktı. Yangın ile mücadelenin önemine değinen Eroğlu, “Yangınla mücadele büyük bir mücadeledir. Bunun tatbikatı, stratejik planlaması yapılmalıdır. Yoksa mücadeleyi kaybedersiniz. İzmir orman açısından çok zengin, yangın riski daha fazla. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tabi ki inşallah bu yıl gayret edeceğiz, geçen yıl 3 bin 300 hektar alan yandı. Geçen yılların ortalamasının çok altında. Orman teşkilatını kutluyorum. Vatan toprağını düşmana kaptırmamak için, kendilerini siper ederek çalışıyorlar. Dünyada böyle bir mücadele yok” dedi.
TEKNOLOJİDE DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN İLERİDEYİZ
Türk orman teşkilatı teknolojik altyapısının dünyanın birçok ülkesinden
ileri olduğunu ifade eden Bakan Veysel Eroğlu, şunları söyledi: “Birçok ülke bizden destek istiyor. Biz de bütün milletin ortak malıdır biz de bunları vermekte mahsur görmüyoruz. Rusya’da bir tarihte yangın çıktı, onlar söndüremedi. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin, o dönem Başbakanımız olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi. Ancak, Ruslar en riskli yeri bize verdi. En hızlı şekilde söndürdük ve büyük takdir topladık. Putin ödül verdi. Orman teşkilatıyla gurur duyuyorum.”
DÜNYAYA HİZMET VERİLİYOR
Ormancıların daha önce ormanlarda düzeltme, ağaçlandırma, odun kesme işleri yaptığını söyleyen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: “Biz orman teşkilatımızın görev alanını ilk defa Afrika çöllerinden Balkanlara, Kafkasya’dan Orta Asya’ya kadar görev alanını uzattık. Büyük Türkiye budur. Dünyada bir yarış var, bu yarış çok önemli. Büyük hedeflerimiz var. 2023 yılında Türkiye’nin 10 büyük ekonomi arasına taşıyacağız. Bütün kurum ve kuruluşlar hedefe kilitlenince bu iş gerçekleşir. 2016, 2017’de ilk 10’a girelim diye teşkilata hedef belirledik. 2023 yılında kesinlikle Orman ve Su İşleri Bakanlığının hedefi dünyada ilk 7. Pek çok konuda ilk 3’teyiz. Orman varlığını hem alan olarak hem de odun serveti olarak nadir ülkelerden biriyiz.”
Yangınla mücadeleye hazır olduklarını dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “17 bin personel, 977 arazöz, 534 ilk müdahale aracı 189 dozer, 179 greyder, 2282 kara aracı ve 40’tan fazla hava aracıyla yangınlara hazırız. Vatandaşlarla birlikte ormanları korumak, mücadele etmek sadece orman teşkilatının vazifesi değildir. Valilerimize, kaymakamlarımıza, yerel yönetim ve vatandaşlara önemli görev düşüyor. İzmir’de 500 kilometre orman yolu yapacağız yeni yangın havuzları açacağız.”
BU TOPRAKLARI KAYBETMEK VATANI KAYBETMEK GİBİDİR
Son 10 yılda erozyonla mücadelede destan yazdıklarını ifade eden Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu toprakları kaybetmek, vatanı kaybetmek gibidir. 2017’de bitecek. Yılda 500 milyon metreküp toprak özellikle denizlere akarken, bunu 167 milyon metreküpe indirdik. Bu sayede Birleşmiş Milletlerin takdirini kazandık. 27 eylem planıyla Türkiye’de ormanları nakış gibi işliyoruz ve millete gelir getirici hale getiriyoruz. Yanan orman alanlarından bir metrekare alan tahsis edilsin ispat edin. Bu ormanlar 78 milyonun malı, kimseye vermeyiz. Böyle bir şey yok. Son 5 yılda 2 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Getirin projeyi, size ücretsiz fidan tahsis edelim. 400 milyon fidanı üretip dikiyoruz ve vatandaşlara dağıtıyoruz. 5 yılda 2 milyar fidanı toprakla buluşturarak dünya 3’ncülüğünü yakaladık. Ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanıyoruz.”
TATBİKAT BÜYLEDİ
Bakan Veysel Eroğlu’nun konuşmasının ardından yangın tatbikatı başladı. Büyük bir orman yangını başladı. Dumanların yükselmesi ile yangını gören gözetleme kuleleri durumu merkeze aktardı. Koordinatların belirlenmesiyle İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri kara ve havadan harekete geçti. İki helikopter ve bir uçak, dumanların yükseldiği bölgeye havadan su bıraktı. Sonra arazözlerle orman çalışanları yangına müdahale etti ve yangın kısa sürede söndürüldü. Bakan Veysel Eroğlu ve tatbikata gelen köylüler büyük bir beğeniyle yangın tatbikatını izledi. Sonra Bakan Eroğlu, helikopterle ağaçlandırma sahalarını gezdi ardından Foça’ya geçerek Foça Cemil Midilli Çok Programlı Anadolu Lisesinin açılışını gerçekleştirdi. Eroğlu, son olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne giderek, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projeleri ve Hibe Destek Sözleşmesi imza törenine katıldı. Törende bin fıstık çamı fidanı vatandaşlara dağıtıldı.