Türkiye’nin en fazla bal üretilen ili Ordu’da, 2012 yılından bu yana yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda 5 bal ormanı kuruldu.
Arıcılığın, biyolojik çeşitliliğin korunması, gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve erozyonun önlenmesi açısından Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında başlatılan, Ordu’da ise 2012 yılında uygulamaya konulan bal ormanı sayısı 5’e ulaştı.
Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir, bal üretimi açısından Türkiye genelinde 1. olan Ordu’da organik bal elde etmek amacıyla 2012 yılında başlayan çalışmalar kapsamında Gölköy ilçesinin Düzyayla yöresinde 720 dekarlık alanda Dibektaşı Bal Ormanı, Gölköy-Damarlı Yaylası’nda 744 dekar alanda Ulubey-Gölköy Bal Ormanı, Gürgentepe-Bektaş Yaylası’nda 300 dekar alanda Gürgentepe Bal Ormanı, Mesudiye ilçesi Gölpınar Mahallesi’nde 300 dekar alanda Gölpınar Bal Ormanı ve Aybastı-Kuzköy Yaylası’nda 371 dekar alanda Kuzköy Bal Ormanı kurulduğunu belirtti. Bölge Müdürü Pir, söz konusu ormanlık alanlarda yöreye uygun bitki, fidan bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkiler dikildiğini kaydetti.
BALIN YÜZDE 85’İ ORMANLIK ALANDAN ELDE EDİLİYOR
Bu arada Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre, Türkiye’de bal üretiminin yaklaşık yüzde 25’i çam balı şeklinde doğrudan ormanlardan elde ediliyor. Verilere göre, kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü, ahlat gibi orman ağaçları ve orman sayılan alanlardaki otsu bitkiler ve çiçeklerin bulunduğu orman ve orman sayılan alanlarda toplam bal üretiminin yüzde 85’inin elde edildiği kaydedildi.