Antalya’da Meydan-Aksu-EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’na yapılacak olan hafif raylı sistem için, orta refüjde yer alan ağaçların nakil (transplantasyon) işlemleri tamamlandı.
Demokrasi Kavşağı ile Aksu ilçesi arasındaki 638 adet yapraklı, 120 adet çalı, 514 adet kını ve yapraklı ve palmiye olmak üzere 1272 ağaç EXPO 2016 sergi alanına taşındı. Bu yılın mart ayında başlayan nakil işlemlerinde işin yüzde 95’lik bölümü tamamlandı. Asırlık çınarlar, ziraat ve orman mühendislerin bulunduğu özel ekip tarafından kökünden özenle alınıp, vinçler yardımıyla sökülerek tırlarla EXPO alanına taşındı. Taşıma işini üstlenen firma yetkilileri, asırlık çınarların her biri için 4 saatlik bir çalışma yapıldığını, ağacın büyüklüğüne göre günde 12 ile 50 arasında ağacın nakil yapıldığını söyledi. Refüj güzergahında taşımaya elverişli olmayan 12 ağaç ise bırakılmak zorunda kalındı.
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Şuiçmez, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verdikleri destek için teşekkür etti. Genel Sekreter Suiçmez, “Yaklaşık bin 300’e yakın ağacımızı Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın koordineli bir şekilde yürüttüğü Antalya raylı sistem merkez- EXPO hattı refüjündeki tüm ağaçları bir sözleşme kapsamında alana taşımayı öngörüyorduk. Bu sözleşme kapsamına bin 300’e yakın ağacımız alana taşınacaktı. Hali hazırda hepsi alana taşınmış durumda. Görkemli anıtsal dediğimiz ağaçlarda Türkiye’nin farklı bölgelerindende olsa tespit edip alana getirmek için gerekli çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Genel Sekreter Suiçmez, botanik serginin sembollerinden biri olan EXPO Tepesi’nde bitkilendirme ve peyzaj çalışmalarının sürdüğünü de vurguladı.