Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi kliniğinde tedavileri tamamlanan yabani türlerdeki kuşlar doğaya salınmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay 7. Bölge Şube Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.
Yabani kuşların tedavilerini yapan MKÜ Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Tayer İşler; kartal, şahin, atmaca, leylek ve su kuşları gibi yabani tüm hayvanların üniversitenin yaban hayatı koruma merkezi olması dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay 7. Bölge İl Müdürlüğü personelleri tarafından yaralı olarak fakültelerine getirildiğini belirtti.
Kuşların, Veteriner Fakültesi’nde gerekli muayeneleri ve tedavileri yapıldıktan sonra doğaya bırakıldığını söyleyen İşler, doğaya gidemeyecek gibi olanların da 7. Bölge Hatay İl Müdürlüğüne teslim edilerek ilgili bakanlığın hayvanat bahçelerinde yaşamlarına devam ettirildiğini ifade etti.
Bu aşamada kliniklerinde bugüne kadar tedavileri yapılan hayvanlardan iyi olan iki dağ kartalının, bir şahinin ve bir de atmacanın 7. Bölge Hatay İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Cafer Tayer İşler şunları aktardı:
“Hayvanların ilgili yerlere gönderilip hayatlarının devam etmesi sağlanacak. Gelen hayvanlarımızın çoğu insanlar tarafından ateşli silahlarla yaralanan hayvanlar. Bunlar yaban hayvanı olduklarından dolayı çok strese giren hayvanlar. Bugün gelen hayvanlardan en az yarısını maalesef kaybettik. Diğer yarısından kurtarabildiğimizi kurtarıp doğaya salıyoruz. Doğadaki doğal dengenin devamının sürdürülmesine ve hayvanların sağlıklı yaşamalarının devam etmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Hekim olduğumuz için de hekimliğimizi icra ederek bir nevi sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Hem doğanın korunması hem hayvan hayatının korunması hem de hekimlik ilkesini yerine getirmek amacıyla kuşların gerekli müdahaleleri tamamen Üniversitemiz bütçesinden karşılanarak tedavi ediliyor.”
Kartal hakkında bilgi veren İşler, “Dağ kartalı Hatay’da dağlık bölgelerde ve Toroslardaki vahşi ormanlarda yaşar. Yaban hayvanlarla beslenir. Farelerle ve yılanlar beslenir. Bunların doğal dengede önemli bir fonksiyonu vardır. Ancak maalesef avcılarımız, yanlış inanışlar gereği ateş ederek kuşların yaralanmasına yahut da ölmesine yol açmakta. Bize gelenleri iyileştirmeye çalışıyoruz. Bunlar eti tüketilmeyen yaban hayvanlarıdır” diye kaydetti.