2 muhtarın karşı görüş bildirdiği, 7 muhtarın ise onayladığı projenin 'Doğaya daha az zarar vermek koşuluyla' devamı yönünde karar alındı. Çevreciler, "7 muhtarın imzası ile bu yola meşruiyet kazandıramazsınız. Lütfen buyurun gelin, muhtarları ikna ettiğiniz gibi bizleri de ikna edin" diyerek tepkileriini dile getirdi.

 

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından hayata geçirilen Yeşil Yol projesine karşı Rize'de ortaya konan tepkiler üzerine Rize Valisi Ersin Yazıcı, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, bölgeden 9 muhtar ve bazı turizm derneklerinin temsilcileri ile Çamlıhemşin Kaymakamlığı'nda dün bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda 2 muhtarın karşı çıktığı Yeşil Yol projesine 7 muhtar ve turizm derneklerinin onayı ile devam kararı alındı. Çamlıhemşin İlçesi Ayder, Aşağı Kavron, Yukarı Kavron-Samistal Yaylaları arasında yol yapımı, onarım ve genişletme çalışmaları ile Kavron vadisi ile Palovit ve Çat vadilerini birleştirecek yol yapımının bölgeye alternatif ulaşım ve yaylacılık faaliyetlerine katkı sağlayacağına vurgu yapıldı.

 

DOĞAYA DAHA AZ ZARAR VERİLECEK

 

Yeşil Yol projesinin doğaya daha az zarar verecek şekilde yapılmasının işaret edildiği toplantı sonrasında şu görüşlere yer verildi:

 

"Doğaya daha az zarar veren iş makinelerinin kullanılması ile yapılacak yol, doğa tahribatını en aza indirgeyecek güzergahta inşa edilmeli, güzergahın risk oluşturan bölgelerinde çığ tehlikesini önlemek amacıyla yol platformu daraltılmalı ve yüksek şev oluşturulmamalı. Yol kaplamasında doğal yapıya zarar verecek beton ve asfalt malzemeler kullanılmamalı, dere geçişlerinde suyu kirleten ve doğal yapısını bozan moloz, cüruf ve çöplerin su ortamına atılmamalı. Gerekli sanat yapıları doğa ile uyumlu ve zarar vermeyecek şekilde inşa edilmeli. Endemik fauna ve floraya zarar verilmemesi esas alınmalı. Bu şartlar ile yol yapılması tarafımızdan uygun görülmektedir."

 

VALİ: KİMSE AHKAM KESMESİN, BU YOLU YAPACAĞIZ

 

Yeşil Yol'un her ilin tarihsel ve kültürel değerlere sahip önemli yerleşim yerlerini, yaylaları birbirine bağlayan bir proje olduğunu belirten Rize Valisi Ersin Yazıcı, "Ne tabiatı harap edeceğiz, ne de tarihimizi yok edeceğiz. Kısacası geleceğimizi tüketmeyeceğiz,  biriktireceğiz. Gelecek yıllarda insanımıza Rize'yi daha iyi bir şekilde teslim etmek zorundayız. Yeşil Yol projesi ile yaylaları bozmayacağız. Doğu Karadeniz'in güzelliğine zarar vermeyeceğiz" dedi. Vali Yazıcı. "Rize'de yaşamayan beş, on günlüğüne gelenler Rize'nin yaylaları ile ilgili lütfen ahkam kesmesin. Bu şehirde yaşayan, bu yaylalarda yaşayan insanlar yolun yapılmasına rıza gösteriyor. Bu yolu yapacağız" diye konuştu.

 

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

 

Fırtına Vadisi insiyatifi üyesi avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ise, projenin devamı yönündeki karara tepki gösterdi. Fırtına Vadisi'nin yaylalarını otoban kenarındaki dinlenme tesisi değerine düşürecek yeşil yol için 2 muhtar hariç, 7 muhtarın direnemediğini ifade eden Okumuşoğlu, "7 muhtar Rize Valisi'ne 'buyurun yapın o yolu' deyip imza vermiş. Bu muhtarları fırtına halkının, gelecek nesillerin vicdanlarına bırakıyorum. Zaman onları hem kendi vicdanları, hem de toplumsal vicdan ile yargılayacaktır. Rize Valisine ise bir yurttaş olarak soruyorum; Emrinizdeki muhtarlardan yazı aldınız. Aldığınız bu yazı yolu yasal mı kıldı? Yasallığı bir tarafa bıraktık, emrinizdeki muhtarların imzası yolu meşru mu kıldı?  Yasadışı olan, muhtar imzası ile yasallık kazanmaz, Vali emriyle alınan 7 muhtarın imzası ile bu yola meşruiyet de kazandıramazsınız. Kazanmış da olmadı zaten. Ama lütfen buyurun gelin, muhtarları ikna ettiğiniz gibi bizleri de ikna edin. Şahsen ben ikna olmaya önyargısız hazırım. Ama bilin ki bu halkın cevabını merak ettiği pek çok sorusu olacak" diyerek tepkisini dile getirdi.