Marmaris’te yerleşik yaşayan bir grup yabancı, Yunus Parkı’nda tutulan 5 yunusa kötü davranıldığını ileri sürerek eylem yaptı.
Marmaris’te dünya çapındaki sivil toplum hareketi ‘Empty The Tanks’, eyleminin üçüncüsü “Dünya Çevre Haftası” kapsamında 25 ülkenin ortak katılımıyla düzenlendi. Turban mevkiinde bulunan 5 yıldızlı bir otelin önündeki denizde kurulu Yunus Parkı platformu önünde, toplanan çoğunluğu İngiliz kadınlardan oluşan yabancılar “Yunusları mahkum etmeyin” eylemi düzenledi. İngilizce pankart açan ve ellerindeki dövizlerle çevreden geçen kişilere broşür dağıtan grup, Yunus Parkı girişinde sessizce oturdu.
Grup adına açıklama yapan İngiliz Tracy Özgünler, “Yunusların özgür olması için buradayız. Hayvanlar özgür bırakılmalıdır. Bu hayvanlar burada esir alınmış ve uygun olmayan ortamlarda sağlıksız yaşıyorlar. Bu zeki hayvanlar günde 20-30 kilometre yüzmesi gerekiyor ama ne yazık ki küçük tanklarda esir alınarak şov malzemesi olarak kullanılıyorlar. Yunusların yaşayacakları alan denizlerdir kapalı tanklar değil. Türk makamlarından destek bekliyoruz” dedi.
GERASİMOVA: “YUNUSLAR GAYET SAĞLIKLI”
Yunuslara kötü davranıldığı iddialarına basın mensuplarını tesisi gezdirerek açıklama yapan Yunus Parkı Genel ve İdare Müdürü Elena Gerasimova, “Bu arkadaşların eylem yapması çok doğal. Fakat açıklama yaparken belgeli ve ispatlı olmalıdır. 3 yıldır bize karşı yöneltilen iddialar tamamen asılsızdır. Bu asılsız iddiaları gelen denetmenler tarafından da ispatlanmıştır. Tesisimiz ruhsatlı ve kurallara uygundur. 20 Yunus’un dolaşabileceği alanımızda sadece 5 tane Yunus mevcut. Tesisimiz, şu anda Avrupa da bir numara. Her yıl Türkiye ve Avrupa’nın bir çok ülkesinden 120 tane engelli çocuğa terapi verilerek tedavilerinde yardımcı oluyoruz. 3 dişi ve 2 erkek olmak üzere toplam 5 tane Yunus ile şov değil terapi uyguluyoruz. Hayvanlarımız bizim evladımız gibi. Yeri geliyor kendi evlatlarımızdan daha çok zaman ayırıyoruz. Veterinerlerimiz her gün belli aralıklarla muayene ediyor. Ayrıca en kaliteli balıklar verilmekte. Benim de birçok beslediğim hayvanlarım mevcut. Hayvan haklarını koruyan kişilerin eylem yapması çok doğal ama lütfen iftira atmasınlar” dedi.