CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, gübre fiyatlarında meydana gelen artışlar sonucunda üreticilerin çay bahçelerine gübre veremeyecek durumda bulunduğunu belirtti.

İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı açıklamada, çay üreticisinin bahçesine girmemeyi düşünmekte olduğunu savunarak, “Çünkü bugünkü koşullarda sadece gübre için çay toplamış olacaktır. Tarım Bakanlığı 2022 yılı çayda gübre desteğini dekarına (dönümüne) 8 lira, Yaş çayda destekleme primini 2016 yılından bu yana artırmayarak kilosuna 13 kuruş olarak açıklamıştır. İki rakamında komik olduğu ortadadır. Çayda gübre desteği dekar (dönüm) olarak değil toplanıp satılan çayın kilogramına göre verilmelidir. Çünkü bölgemizde üreticilere ait çay bahçelerinin dönümleri azdır. Bu nedenle toplanan çayın kilosuna göre gübre desteği verilmelidir.” dedi.

Yaş çay üreticilerin çok ağır bir şekilde mağdur edildiklerini ifade eden İl Başkanı Deniz, “Bu nedenle acilen gübre desteği verilmelidir. Yaş çayda dönüm başına verilen 8 liralık gübre desteği gübre fiyatlarındaki anormal artış karşısında vatandaşın mağdur edilmesini önleyecek şekilde karşılanmalı ve yaş çay üreticisine acil gübre desteği verilmelidir. Destekleme bedelleri artırılmalı, ödemeler artırılan bedeller üzerinden yapılmalıdır. Yaş çayda kilogramda 13 kuruş olarak açıklanan destekleme bedeli acilen 39 kuruşa yükseltilmeli ve 2021 yılı destekleme bedelleri artırılan bedeller üzerinden yapılmalıdır.” diye konuştu.

“Kötü yönetimler vatandaşın kaderi değildir.” diyen Deniz, CHP’nin Çay Kanunu teklifindeki 11. Maddeyi şöyle açıkladı: “Madde 11/ Yaş çay alım fiyatı ve ürün destekleme primi(3) Yaş çay destekleme primi, o yıl için belirlenen yaş çay fiyatının %10’undan aşağı olmamak üzere 5488 sayılı Tarım Kanununun 19. maddesi hükmü gereğince Cumhurbaşkanınca tespit ve ilan olunur.”