Yusufeli barajıdan, Yusufeli'nde yaşanan sorunlar, Rize Artvin Havalimanı,Hopa stadı ve ekonomiye kadar bir çok konuya değinenen CHP YDK Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan özellikle Yusufeli'nin taşınması ve yeni yerleşim yeri ile ilgili bir çok sorunun devam ettiğini belirtti..

Baraj hesabı 4,5 yıl şaştı

Dün yapılan törenle su tutmaya başlayan Yusufeli Barajının temel atma töreninde açılış tarihi olarak 29 Mayıs 2018' in açılacağını belirten Bayraktutan: "Dün Yusufeli'de büyük bir baraj açılışı gerçekleştirildi, bu anlamda barajımızın ülkemize hayırlı uğurlu olmasını istiyorum. Buna ilişkin sözlerime başlamak istiyorum. Dün Sayın Cumhurbaşkanı Yusufeli'de yaptığı konuşmada aynen şöyle söyledi, "Bay Kemal, biz hesap adamıyız." dedi yani katılmamak mümkün değil. Bakalım nasıl hesap adamı oluyorlar kendileri. 26 Şubat 2013 tarihinde grup toplantısında bu barajın temeli atılıyorken Yusufelililere dönüyor diyor ki... Telefonun karşı ucunda da kim var, Veysel Eroğlu var, dönemin Bakanı -kendi Başbakan- bir de ilgili şirket Limakın patronu Nihat Özdemir var. "Baraj ne zaman bitecek?" diyorlar arkadaşlar. Limak'ın patronu diyor ki: "Sayın Başbakanım, bu baraj 29 Mayıs 2018'te -saat de veriyor- saat 11.00'de bitecek." Dikkat edin, 29 Mayıs 2018... Biraz sonra Veysel Eroğlu diyor ki: "Sayın Başbakanım, saat de veriyorum. Bir tane sayaç koyduk Ankara'da, saat tam 11.00'de açacağız." 29 Mayıs 2018 geçiyor, 2019 geçiyor, 20 geçiyor, 21 geçiyor, 22 de geçiyor -hesap adamı böyle bir şey- dört buçuk sene sonra dün açtılar değerli arkadaşlarım. Dün açıklama yapıyor, diyor ki: "Bu barajın yıllık getirisi 5 milyar TL. Yılda 1 milyar 900 milyon kilovatsaat enerji üretecek." Dört buçuk yıllık sapma var bunu ifade etmek istiyorum."

Biz başka Tanrı’nın çocukları değiliz, bu Parlamento’da en çok Yusufeli’yi konuşan adamım, beni çağırmaktan niye utanıyorsunuz?

Açılış programına Artvin Milletvekili olarak kendisinin davet edilmediğini belirten Bayraktutan:"Ben bu ilin Milletvekiliyim. Kars'tan, Erzurum'dan, Ağrı'dan, Rize'den, Trabzon'dan, Giresun'dan adamları çağırdınız, milletvekilini unuttunuz. Arkadaşlar, kendi babanızın parasıyla yaptıysanız lafım yok ama devletin parasıyla baraj yapıyorken... Biz başka Tanrı'nın çocukları değiliz, bu Parlamento'da en çok Yusufeli'yi konuşan adamım, beni çağırmaktan niye utanıyorsunuz? Değerli arkadaşlarım, bakın, baraja ilişkin olarak, dün Yusufeli esnafı yukarıya çıkmadı, protesto ettiler Sayın Başkanım, Engin Başkanım, protesto ettiler, dediler ki: "Bizim sorunumuza niye cevap vermiyorsunuz?"

Açılış gerçekleşti ama Yusufeli halkının sorunları devam ediyor

Yeni yerine taşınan Yusufeli'nde özellikle esnafın sorunlarının devam ettiğini belirten CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan: "Orada hak sahipliğiyle alakalı 800'ü aşkın insan var, onlara hak sahipliği belgesi verilmedi yukarıya ilişkin olarak. Bunun haricinde, aynı yerlere ilişkin olarak 250'ye yakın esnaf var, hak sahipliği belgesi verilmedi, kıyamet kopartıyorlar, diyorlar ki... Dün alelacele orayı açacaklardı. İki tane köyle alakalı mağduriyet yaşandı. Bunlardan biri Irmakyanı. Irmakyanı köylülerine dediler ki: "Yarın baraj açılacak, terk edin burayı." Değerli Başkanım, elektriklerini kestiler köylülerin, şu anda elektrikleri kesik. İkinci bir köy daha var orada, Yeniköy. Yeniköylülere de diyorlar ki: "Perşembe gününe kadar terk etmezseniz su altında kalacak köy, sizin de elektriğinizi keseceğiz." Değerli arkadaşlarım, bu baraj yapılmadan evvel Yusufeli'nde cezaevi yoktu, şimdi barajda devlet hafiyelik yapıyor, "Aman, evlerinizden metalleri, kalorifer peteklerini herhangi bir şekilde götürmeyin." diyor; hurdanın peşine düştü devlet Yusufeli'nde, hurdanın peşine. Yusufeli size mezarlarını verdi, "Hayır." diyorsunuz, devlet hurdanın peşine düştü değerli arkadaşlarım."

Artvin’in adını kirletmeyin!

En çarpıcı ifadeyi ise Rize Artvin Havalimanı için kullana Bayraktutan: "Başka bir konu daha var, onu da arz etmek istiyorum. Havaalanı... Rize-Artvin Havaalanı'nın adı "Rize-Artvin" değerli arkadaşlarım. Adı "Rize-Artvin" ama havaalanında Artvin yok. Artvin'in taksici esnafını, "08 T" yazan plakalı taksici esnafını Rize Havaalanı'na sokmuyorlar değerli arkadaşlarım. Buradan Hükûmeti Artvinlilere şikâyet ediyorum: Artvin'den Artvinli olup da Rize Havaalanı'nda inen herhangi bir yurttaş "08" plakalı aracı oraya sokmadıkları için bu havaalanında "08" plakalı araçlardan yararlanamıyor. Değerli arkadaşlarım, böyle bir garabet olabilir mi? Adını değiştirin, Artvin'in adını kirletmeyin, "Bu, beyefendinin havaalanıdır." diye deyin değerli arkadaşlarım. Bunu şiddetle reddediyoruz, bunu kabul etmiyoruz, bunun düzeltilmesi gerekiyor değerli arkadaşlarım."

Hopa’ya hak ettiği stat bir önce yapılmalıdır.

Hopaya bir stat yapılmadığını söyleyen Bayraktutan: "Bakın, Hopa'da bir stat beklentisi var. Hopa, Artvin'i ligde temsil eden en önemli takımımız ama ne yazık ki buna ilişkin de mağduriyetler devam ediyor; bu, Hopa Stadı'nı yapmıyorsunuz."

Bir ülkenin ekonomisinin çökmesinin en çarpıcı örneği budur.

Son olarak ekonomi gündemi hakkında konuşan CHP Artvin Milletvekili Bayraktutan:"Sözlerimin başında demiştim ki: "Biz hesap adamıyız." diye dediler; bunu Engin Başkanıma çıkmadan evvel de dedim. Engin Başkanım, bakın, bunlar iktidara geldiklerinde... Bakın, beğenmiyorlar ya, "Gürcistan küçük ülkedir, büyük devlet..." öyle diyorlar ya... Bakın, 1/11/2002'de -1 Kasımda- biz 100 Türk lirası veriyorduk, karşılığında 129 Gürcistan larisi alıyorduk Değerli Başkanım. Bir daha söylüyorum: 1 Kasım 2002'de 100 Türk lirası veriyorduk, 129,14 Gürcistan larisi alıyorduk bundan yirmi yıl evvel. Bunların o muhteşem hesapların sonucunda bugün, daha dün... Şimdi, 100 lira veriyoruz, 14 lari alıyoruz Değerli Başkanım, 14 lari; hesabı çok iyi biliyorlar. Biraz önce, gelmeden evvel telefonla konuştuğum bir arkadaşım da 100 lari veriyor, bakın, 100 lariye karşılık 700 lira alıyor değerli arkadaşlarım; ekonominin çökmesi budur.

Doları, euroyu, sterlini, onları bırakın; Gürcistan larisiyle karşılaştırın değerli arkadaşlarım, bir ülkenin ekonomisinin çökmesinin en çarpıcı örneği budur. O anlamda, sözlerimi bitirirken bir kere daha söylüyorum: Artvin'in bu sorunları var, bu sorunları görmezlikten gelmeyin ama inşallah Millet İttifakı'nın iktidarında biz ne açılışı yaparsak -bunu açıkça ifade ediyorum- diğer partilerin temsilcilerini de baş tacı edeceğiz; sizler gibi bu şekilde davranmayacağız.

Yusufeli'nin sorunları devam ediyor, Rize-Artvin Havaalanı'nda taksici esnafının sorunları devam ediyor; bunları bir tarafa not alın. Bizim iktidarımızda o taksici esnafı o Rize Havaalanı'na kendi öz evine girer gibi girecek değerli arkadaşlarım diyor, yüce heyetinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum" dedi.