CHP’li Bayraktutan, düzenlediği basın toplantısında, Artvin'in Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerlerine taşınmaya başladığını anımsatarak, Yusufeli Halkının taşınma sürecinde yaşadıkları mağduriyetlere değindi.

"OTURANLARA HAK ÇIKMADI, İKAMET ETMEYENLERE HAK SAHİPLİĞİ ÇIKTI"

Yusufeli'nde kurulan yeni yerleşim yerinde esnafla alakalı ciddi mağduriyetlerin olduğunu aktaran Bayraktutan, "148 esnafa hak sahipliği çıkmadı. Evlere ilişkin de mağduriyetler var. Yusufeli'nde oturanlara hak çıkmadı, Yusufeli'nde ikamet etmeyenlere hak sahipliği çıktı. Burada anlaşılmayan bir çifte standartla karşı karşıya kaldık." ifadelerini kullandı.

“TAM ANLAMIYLA BİR TEMEL FIKRASI”

Bu konuda örnekler veren Bayraktutan “Pidecileri yukarıya taşıyoruz. Metrekare olarak uygun değil, ayrıca teslim edilen yerlerin bacaları yok. Tam bir temel fıkrası. Bundan daha ironik, çarpık bir durum Türkiye’den başka yerde olamaz diye tahmin ediyorum. “ dedi.

“Yusufeli’nde sadece ve sadece devlet bugüne kadar vatandaşa mahallenizin adı ne olsun sorusunun dışında bir soru sormadı. Devlet şefkatli yüzünü Yusufeli’nde buzdolabına attı. Ceberut yüzünü Yusufelililere gösteriyor. “ sözleriyle baraj yapılacak yerlerde sakinlerin fikirlerinin alınması gerektiğini belirten Bayraktutan, Yusufeli'nde taşınma sürecinde yetkililerin her konuda emrivaki yaptığını dile getirdi.

Bayraktutan, yeni yerleşim yerinde yolların, altyapının tamamlanmadığını ve sorunların yaşandığını dile getirerek “24 Ekim'de okulları yukarı taşıma kararı aldılar bununla alakalı kamu kurumlarını yukarı taşıttılar ama kalınacak lojman olmadığı için insanlar ulaşımla ilgili ciddi problem yaşıyor. Eski ilçe merkezine gidip gelmeye çalışıyor. Önceki yıl viyadük çalışması bu şekilde yapılmasın diye haykırdık, kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Aradan geçen 10 aydır buraya bir çivi çakılmıyor. Yusufeli'nin bağrına bir hançer saplanmış vaziyette, bağlantı yolları yok bir yerden bir yere gitmek mümkün değil. Ne yazık ki böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Yusufelililere diyorlar ki bir an önce yukarı çık. Binalar, yollar uygun değil, altyapı çalışması yukarıda olmadığı için bütün logarlar alt katlar özellikle sular bastı AVM diye tabir edilen küçük yerleşim yeri hepten sular altında kaldı. Bunları yapanlar bile bu olaya şaşırmışlardır. Yukarıdaki belirsizlik ağır şekilde devam ettiği için insanlar göç etmeye kalkıyor, insanlar umutlarını kaybettikleri için özellikle batıya geliyorlar. Ankara'ya, İstanbul'a, Bursa'ya geliyorlar.” açıklamalarında bulundu.

“DEVLET HAFİYELİK YAPIYOR”

Yusufeli ilçemizde bugüne kadar herhangi bir hırsızlık olayı olmamıştır. Bir hurda olayı var. Geçtiğimiz aylarda eski başbakan Binali Yıldırım Yusufeli’ni ziyaret etti. Devlet hafiyelik yapıyor. Binali Yıldırım ziyaretinde kullandığı “Devlet İki tane demir parçasının mı peşine düştü. Böyle saçmalık olur mu diye” ifadesini hatırlatan Bayraktutan “Valilik, Artvin İl Özel İdaresi, Devlet Su işleri bu talimatı göz ardı etti. Jandarma eşliğinde vatandaş evinin önünde bir sacı, eski bir kalorifer peteğini aracına yüklese tespit edip hırsızlıkla itham ediyorlar. Bu Yusufeliliye en ağır ithamdır. Bu ithamda bulunanlara Artvin’in Milletvekili olarak bu sözleri iade ediyorum.“

“BAŞKA YUSUSELİ YOK VE BİZ YUSUFELİ’Nİ SEVİYORUZ”

Bayraktutan açıklamasının devamında “Yusufeli’ne kıymayın. Yusufeli Halkının bu çığlığını, Mustafa Kemal’in parlamentosundan, TBMM’den bir kez daha haykırıyorum. İçinde yaşadığı mağduriyet konusunda Yusufeli Halkının çığlığını duyun. Başka Yusufeli yok ve biz Yusufeli’ni seviyoruz. Devlet Yusufeliliye baskı yapmasın, yeni yerleşim yerini tamamlasın. Yusufeliliyi bahane ederek, hırsızlıkla itham etmeyin, çocuklara sormadan, ailelere sormadan okulları taşımaya zorlamayın. İlçe merkezi tamamlanmamış bir Yusufeli’ni Yusufeliliye reva görmeyin. “ ifadelerini kullandı.

“DEVLET YUSUFELİ’NDE CEBERUT YÜZÜNÜ DEĞİL, DEVLET BABA YÜZÜNÜ GÖSTERSİN”

“Geçen yaşamış olduğumuz yağmur nedeniyle, çok aşırı bir yağmur yağmamasına rağmen, ne yazık ki altyapı çalışması tamamlanmadığı için ağır bir mağduriyet söz konusu. Bütün işyerlerini ve evleri su bastı, yollar, altyapı çalışmaları, iş yerleri, evlerdeki eksikler tamamlanmamasına rağmen, tam şekilde hazır olmamasına rağmen, özellikle 2. ve 4. bölgede elektrik bağlanmamış olmasına rağmen devletin bu konuda taşınma ile alakalı acelesinin ne olduğunu merak ediyorum? Valinin kahve kahve gezip, bir an önce yukarı çıkalım, yukarı taşının demesini anlayamıyorum.” ifadelerini kullanan Bayraktutan; Devletin yeni yerleşim yerini tam ve eksiksiz yaptıktan sonra vatandaşların taşınmasını istemesi gerektiğini belirtti. Bayraktutan "Devlet Yusufeli'nde ceberut yüzünü değil devlet baba yüzünü göstersin, baskı yapmasın, yeni yerleşim yerini de bir an önce tamamlasın. Yusufeli kendi üzerine düşen kadirşinaslığı yapar oraya taşınır. İlçe merkezi bitmemiş bir Yusufeli’ni Yusufeliliye reva görmeyin" sözleriyle basın toplantısını tamamladı.