Halk TV’de yayınlanan ve Can Coşkun’un hazırlayıp sunduğu Anadolu İzlenimleri Gündem Özel Programına konuk olan 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Rize ile ilgili tespitlerini anlatırken ÇAYKUR’un Katarlılara satılacağını iddia etti. Çayın önemli bir ürün olduğunu belirten Oran Rize’nin Karadeniz ve Türkiye için önemli bir şehir olduğunu söyledi. Önemli siyasetçiler yetiştiren 400 bin nüfuslu Rize’nin toplam ihracatının 150 milyon dolar olduğunu bununda Türkiye toplam ihracatının binde yarımı olduğunu belirtti.

Teşviklerden pay çok düşük

Son 17 yılda Türkiye genelinde 50 bin yatırım teşvik belgesi başvurusu yapıldığını Rize’den yapılan başvuru sayısının ise sadece 136 olduğunu belirten Umut Oran: “Hani bir laf vardır ya “kendisine faydası yok, aslan yattığı yerden belli olur” 400 bin nüfuslu Rize’nin 50 bin yatırım teşvik başvurusu neticesinde sağlanan 2 milyon istihdamdan aldığı pay 3 bin istihdam. Ama bu çok doğal çünkü tek ürün var çay tek bir kurum var ÇAYKUR.”

ÇAYKUR Katarlılara satılacak

Bölgede tek kurum olan ÇAYKUR’un arazileri nedeniyle satılacağını söyleyen CHP İstanbul eski Milletvekili Umut Oran: “ÇAYKUR varlık fonunda ve kuvvetle ihtimal seçimden sonra Katarlılara gidiyor. Katarlılara gitmesinin nedeni mal mülk olarak çok değerli arazisi binası önemli yerlerde fabrikaları var. Aslında ranta gidiyor. Bununla ilgili olarak iktidar partisi AK Parti Rize’de ‘yahu bu çayında ömrü tükendi’ lafları dolaşıyor sokaklarda. “dedi

Oran’ın konuşmasında ayrıca ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin 4 ay çalıştığını 8 ay boşta kaldığını söyledi.

İşte konuşmadan bazı başlıklar

-Türkiye’nin en büyük su sorunu olan ili Rize

-En kirli su Rize’de

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketinde iş yok aş yok üretim yok.