CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz, partisinin TBMM’ ye verdiği çay kanun teklifiyle ilgili AK Parti Rize Milletvekili Muhammet Avcı’ nın söylemlerine cevap verdi. Başkan Deniz, “AKP Rize Milletvekili Muhammet Avcı, Meclise verdiğimiz “Çay’da taban fiyat uygulamasına geçilsin, Devletin açıklayacağı taban fiyatın altında özel sektör firmaları yaş çay alımı yapamasın” kanun teklifimizin “çay üreticileri” ile dalga geçmek olduğunu söylemiş. Bu kanun teklifinin geçmeyeceği biline biline “insanları tahrik etmek” amaçlı verdiğimizi ve “masada yerimizin olmadığını" açıklamış. Halkımıza olan saygımızdan dolayı etiketinde Rize Milletvekili olan Sayın Avcı’ya biraz hatırlatma yapalım. Yaklaşık olarak 5 aydır Rize kamu oyununa gelin “Çay Kanununu" hep birlikte yapalım. Bu herhangi bir partinin kanunu olmasın çay üreticilerinin kanunu olsun çağrısında bulunduk. Her sene olduğu gibi bu sene de bu konu göz ardı edilmesin, 2021 yılı yaş çay kampanyası açılmadan çay kanununu çıkaralım dedik. Bu çağrımızı da herkesle paylaştık. Fakat kimseden yanıt alamadık” dedi.

Başkan Deniz, “Daha sonra mart ayında 2021 yılı yaş çay sezonu ile ilgili önerilerimizi ortaya koyduk ve bunu da kamuoyuyla paylaştık. İlgili kurumlara önerilerimizi dosya olarak ilettik. Çay kanunu kapalı kapılar ardında hazırlanamaz, tüm tarafların katılımıyla hazırlanmalıdır dedik. Sürecinde bulunmadığımız hiçbir taslağın imzacısı olmayacağımızı açıkça söyledik. Hiç kimseden ses çıkmadı! Sadece sağ olsunlar; görüşlerine katılmasak bile, Rize Ticaret Borsası kendi görüşlerini içeren bir yazıyı bizlere gönderdi. Kimsenin keyfini bekleyecek değiliz. Biz de yıllarca mağdur edilen çay üreticilerimiz daha çok mağdur edilmesin diye 2 yıldır meclise verdiğimiz “yaş çayda taban fiyat uygulamasına geçilsin, özel sektör açıklanan taban fiyatın altında alım yapması yasaklansın” kanun teklifimizi bu sene yine verdik. Komisyonlarda bekleyen kanun teklifimiz iç tüzük gereği Meclis gündemine geldi. Biz bir kere daha aynı teklifi verdik, vermiş olduğumuz kanun teklifi AKP ve Cumhur İttifakı milletvekillerinin oylarıyla reddedildi” dedi.

Yeni Çay Kanunu Teklifi Vermedik, Yeni Çay Kanunu Çıkana Kadar Mağduriyeti Giderecek Kanun Teklifi Verdik.

Başkan Deniz, “Biz "Çay Kanunu" teklifi vermedik. Baştan ayağa yeniden düzenlenmiş bir "Çay Kanunu" hazırlanana kadar, çay üreticisinin var olan mağduriyetini giderecek ek bir madde önerdik. Sonuçta şu an mevcut bir “Çay Kanunu” var. Biz bu kanuna eklenecek bir madde önerdik. Yeni "Çay Kanununda" da “Çay’da taban fiyat uygulamasına geçilsin, Devletin açıklayacağı taban fiyatın altında özel sektör firmaları yaş çay alımı yapamasın” maddesi olmalıdır. Biz şimdiden bu maddenin yasallaşması için öneride bulunduk. Kanun teklifini kamuoyuyla bile paylaşacak cesareti olmayan Rize Milletvekili kanunun teklifinin komikliğinden bahsetmiş ve çay üreticisiyle dalga geçtiğimizi ifade etmiş. Var olan "Çay Kanununa" ek olarak önerdiğimiz maddeyi kamuoyuna okuyamayan vekil, bizim önerimizle değil, üreticinin aklıyla dalga geçiyor. Rize’nin vekili çay sezonu öncesi çay üreticisini koruması, mağdur olmasını engelleyecek acil çözümler getirmesi gerekirken, bunu yapamadığı için çay üreticisini korumaya çalışan bizlerle dalga geçmeyi tercih ediyor. Bu konu dalga geçilecek bir konu değildir! Çay sezonu neredeyse başlamak üzereyken çay taban fiyatlarıyla ilgili tedbirlerin alınması gerekmektedir. Sayfalarca güya hazırladıkları çay kanunu teklifini ileriki bir zamanda açıklamak üzere kendine saklarken acaba o sayfalarda çay üreticisini koruyacak hangi maddeler var çok merak ediyoruz. Hazırlamaya çalıştığınız teklif bu sene üreticinin sorunlarını çözecek mi? Bu sene yürürlüğe koyamayacaksanız, bu sene için acil eylem planınız ne? Bu kanun teklifinde bizim var olan çay kanununa ek olarak önerdiğimiz madde yer alıyor mu? Yoksa yine laf kalabalığı yapıp çay üreticisini mağdur etmeye devam mı edeceksiniz?” dedi

128 Milyar ’ın Hesabının Sorulmasından Tahrik Olduğunuz Gibi Çay Kanun Teklifi Vermemizden De Mi Tahrik Oluyorsunuz?

Başkan Deniz, “Bu başlıkta bir kanun teklifi vermemizi de “Çay üreticilerini tahrik ettiğimiz” olarak yorumluyor. 128 Milyar Doların hesabının sorulmasından tahrik olduğunuzu biliyoruz, şimdi de çay üreticilerinin yararına bir kanun teklifi vermemizden de mi tahrik oldunuz? Anlayamadık. Geçen sene de sözde iktidar partisi milletvekilleri özel sektör firmalarına fırça atmıştı. O zamanda demiştik ki “Sağa sola fırça atmaya gerek yok. Özel sektörün açıklanan yaş çay fiyatının altında alım yapmasını yasaklayalım. Bu ancak 1 saatimizi alır" demiştik. Sonra ne oldu, çay üreticisinin lehine hiçbir değişiklik olmadı” dedi.

Ebelenmiş Çocuk Tepkisi

Rizelinin seçtiği ve Rize’yi temsil eden bir milletvekilinin değil bize hiç kimseye üslubu bu olmaması gerektiğini ifade eden CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz, “. Sergilemiş olduğu performansla ebelenmiş bir çocuğun verdiği tepkileri vermek bir milletvekiline yakışmaz. Rize’nin oturduğu koltuğun hakkını veren, söylediği sözleri yerine getiren, acil sorunlara acil çözümler getirebilen temsilcilere ihtiyacı var. Bizim için önemli olan Çay üreticilerimizin sorunlarını dile getirmek ve çözülmesini sağlamak ya da çözülmesine katkı sunmaktır. Mağduriyeti gidermek için yeni kanunun hazırlanmasını niye bekliyoruz! Çay sezonu öncesi acil olarak ele alınması gereken tek bir madde var. Var olan kanun teklifine eklememek için ayak diremek niye? Anlamış değiliz. İstanbul sözleşmesini bir gece de kaldıran, Montrö kaldırılabilir diye konuşan bir hükümet ve saray için bu konu bu kadar zor olmasa gerek. Hemen hayata geçirilebilir. Demek ki ne hükümette, ne de sarayda çay üreticisini rahatlatmak gibi bir düşünce yok! Anlaşıldığı üzere 2010 yılında gündeme getirilen ve tepkiler sonucunda reddedilen "Yeni Çay Kanunu" teklifi aynı şekilde yeniden gündeme getirilecektir” dedi.

Bizim "Yeni Çay Kanunu" ile ilgili olmazsa olmaz koşullarımız vardır. Bu koşulların bir kısmı:

Yaş çayda taban fiyat uygulamasına geçilmesi ve açıklanan taban fiyatın altında alım yapılmasının yasaklanması,

ÇAYKUR’un üstünde hiçbir kurulun bulunmaması ve ÇAYKUR’un Varlık Fonundan çıkarılması,

Çay üreticilerinin tüm yaş çay mahsullerine satın alma garantisi verilmesi,

Yaş çay alım fiyatının belirlenmesi için bir komisyon kurulması ve bu komisyonda çay üreticileri temsilcilerinin de yer alması ve bu temsilcilerin oy haklarının bulunması,

ÇAYKUR’un yönetiminde çay üreticilerini ve ÇAYKUR çalışanlarını temsil eden kişilerin yer alması,

Çay kanununda hiçbir şekilde üreticiyi, özel sektör firmalarına mahkum edecek hiçbir maddenin bulunmaması.

Biz bu maddelerin tartışmaya açıldığı masalarda yer alırız. Biz herkesin içinde olacağı masalarda otururuz. Bizim muhatabımız konuyla ilgili olan herkestir. Bizim AKP masasında olmak gibi bir hedefimiz yok. Doğrusu sayın vekilin bizim masamızda “kimseye yer yoktur” sözünü bize söylediğini düşünmüyoruz. Hayatımızın hiçbir döneminde iktidarın masasında yer almadık, böyle bir hedefimiz de olmadı, bunu hayal bile etmedik.

Son olarak; Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu’dan seçilen AKP Milletvekillerine çağrımızdır; racon kesmeyi bırakın. Gelin bir an önce öncelikle üreticiyi koruyan ve koruyacak olan çay üreticileriyle ilgili kanunu çıkaralım. Mevcut kanuna ek maddeler koyalım. Bu sezon çay üreticisinin mağduriyetini ortadan kaldıralım.

Çay üreticilerini koruyacak olan maddeleri kanunlaştırdıktan sonra "Çay Piyasası" ile ilgili ikinci kanunu çıkarırız. Buda kısa zamanda çıkar.

Eğer hedefiniz buysa gelin hep birlikte bu maddeleri kanunlaştıralım ve 2021 yılında önceliğimiz Çay Üreticilerinin Mağduriyetine Son Vermek Olsun.

Tabi bu önerimizi dalga geçmek ve tahrik unsuru olarak görüyorsanız, yanıtı çay üreticilerimiz veriyorlardır.