Daha önce Koronavirüs meselesi üzerinden derhal bir çay tarım kurulu kurulmalı. Bölgedeki sivil toplum örgütleri, akademik odalar, Çaykur ve yetkili kamu kurumlarının içinde olduğu sendikaların çay üreticilerinin bulunduğu bir kurul derhal kurulmalıdır, ortak karar alınmalıdır." diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, yaptığı açıklamada gurbetteki üreticilerin memleketlerine dönmeleri konusunda  son alınan kararları eleştrerek: "Çay hasadı geldi. Kaos bitmedi. Çay hasadı için gelebilirsiniz açıklamasını yapan valiler kendi açıklamalarını dahi boşa düşürüyor. Mevsimlik işçi gelemiyor, üretici gelemiyor. Çayı kim toplayacak? Amacınız çayın toplanmaması mı? Bu yıl çay sezonunu kaybetmemek, üreticiyi mağdur etmemek için acilen önlemler alınmalı.

Bunlar:

- ÇKS’ye kayıtlı veya değil, tapu üzerinde arazi varlığını ispatlayan bütün çiftçilere çay üreticilerine ulaşım izni verilmeli.
- Başka illerden hasada gelemeyen üreticilere test yapılarak çay hasadına gelmelerine izin verilmeli ya da zararları karşılanmalıdır.
- Bütün işçilerin sağlık taramaları yapılmalı ve kişisel koruyucu donanımları sağlanmalı. Koronavirüse karşı işçiler savunmasız bırakılmamalı.
- Çay taban fiyatı derhal açıklanmalı. Bu fiyat bu yıl koronavirüs nedeniyle yaşanan kalite düşüklüğü, verim düşüklüğü dikkate alınarak belirlenmeli. Yaş çay primi de uygun bir seviyeye çıkarılmalı.
- Kota, kontenjan ve randevu sistemi kaldırılarak üreticiye alım garantisi verilmelidir. Özel sektörün fiyatı kırması engellenmelidir
- Hızlı alımların yapılması için alım noktalarındaki eksper sayısı arttırılmalı. Üreticilerin alım noktalarında kalabalık halde beklemesi önlenmeli.” dedi.