CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 'Mart sonunda yaş çay toplama ve alımı başlamadan önce bir forum düzenleyeceğiz. Çayın en yoğun yer olduğu için bu forumu Rize'de yapacağız' dedi.

Bekaroğlu, partisinin Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin çay piyasası diye bir kanun çıkarmaya çalıştığını savunarak, 'Daha önceden çıkarılan Tütün Piyasası Kanunu gibi bir kanun çıkarmaya çalışıyorlar. Tütün Piyasası Kanunu'yla Türkiye tütüncülüğü bitirilmiştir. Bugün meşhur Türk markası sigaralarda bile tütünün yüzde 92'si Amerikan tütünüdür. Aynı oyun çayda yapılmaya çalışılıyor' diye konuştu.

CHP olarak hem bu yasaya karşı bir tavır belirlemek hem de çay politikalarını yenilemek için seri çalışma yapacaklarını dile getiren Bekaroğlu, 'Mart sonunda yaş çay toplama ve alımı başlamadan önce bir forum düzenleyeceğiz. Çayın en yoğun yer olduğu için bu forumu Rize'de yapacağız. Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin örgütlerimizle Sayın Genel Başkanımız da katılacağı forumda, önce biz uzmanlardan, sonra çay üreticilerinden, çayla ilgili sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, çay kooperatifleri, müstahsillerden dinleyip bir sonuç bildirgesi yayınlayarak hem çıkarmaya çalıştıkları çay piyasası kanunuyla ilgili vatandaşı bilgilendireceğiz hem de çay politikalarımızı müstahsil ile tespit edip bunu paylaşacağız' ifadesini kullandı.

Bekaroğlu, çay piyasasının önemli olduğunu kaydederek, 'Yılda 300 bin ton kuru çay kullanılmaktadır. Dünya tekellerinin elinde iki, üç milyon ton arasında kuru çay fazlası vardır. Türkiye piyasasına gözünü dikmişler, 'Siz çay üretmeyin, biz size ucuza satarız'. Böyle birşey kabul edilemez. Bu bölgede insanlar çay üreterek ve satarak ekmek yiyorlar' dedi.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu belirten Bekaroğlu, şunları söyledi:

'Bu sene iki bütçe geçti Meclis'ten, bir geçici bütçe yapıldı. Mart sonuna kadar geçerli olacak. Şimdi de esas bütçe görüşülüyor. Biz bütçeye ret oyu vereceğimizi açıkladık. Tabi bir seçilmiş hükümet var. Demokrasilerde ülkeleri seçilen çoğunluklar yönetir. Parlamenter demokratik sistemlerde Meclis'teki çoğunluk grubu hükümet çıkarır ve o hükümet yönetir. Bu demokrasinin vazgeçilmezidir ama biz her zaman diyoruz; seçilmiş olmak herşeyi yapacağınız anlamına gelmez. Evet ülkeyi siz yönetirsiniz ama bu yönetimi hukuk içinde yapmak zorundasınız.'