Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Doğu Karadeniz Bölgesi dışında bulunan yaş çay üreticilerinden yasak olmasına rağmen Rize’ye giriş için özel iznini ayarlayabilenlerin Rize’ye geldiğini ve yasağın delik deşik olduğunu, özel izin alamayanların ise yasak engeline takıldığını savunarak bu şekilde çok sayıda kişinin Rize’ye geldiğini söyledi.

Deniz, yaptığı açıklamada, “Rize'ye giriş yasak denilmesine rağmen; bir kesim için yasak olan, işini bilenler için serbest geçişe dönüşmüş durumda. Rize’ye son günlerde çok sayıda kişinin işini ayarlayarak girdiğini görüyoruz. Her köye insanların girip çıktığıyla ilgili bilgi alıyoruz. Bizlerde yapmış olduğumuz araştırmada Rize'ye çok ciddi sayıda giriş yapıldığını olduğunu gördük. Buna rağmen çok sayıda çay üreticisi de yasak engeline takılmış durumda. 5 Mayıs tarihinde yapmış olduğumuz açıklamada, ‘Rize, giderek; neredeyse yasak olmasına rağmen, bazı üreticilerin girdiği, bazılarının ise giremediği bir il konumuna dönüşüyor. Bir takım üreticilerin özel izinler aldığı ve bu şekilde çay toplamak için Rize'ye geldiği söyleniyor. Ve her gün bu konuda çok sayıda bilgi geliyor. Eğer bir yasak koyduysanız bu yasağın uygulanmasında adaleti sağlamak zorundasınız. Eğer adaleti sağlayamıyorsanız bu eksikliği ortadan kaldırmak zorundasınız.’ demiştik. O günden bu yana görüyoruz ki; değil adaleti sağlamak, aksine adaletsizlik giderek yaygınlaşmış durumda. İşini yapamayanlar ya da alınan karara uyan üreticiler Rize’ye gelemedi, işini ayarlayanlar ise akın akın Rize’ye geliyor. ‘Bunların kayıtları alınıyor mu?’, ‘Bunlara karantina uygulanıyor mu?’ bilemiyoruz. Bu iş artık kontrolden çıkmıştır. Rize'de yasak delik deşik olmuştur. Her geçen gün adaletsizlik artmakta ve üretimde zaman kaybedilmektedir.” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi dışından Rize’ye giriş yasağı kararının iptal edilmesi gerektiğini ve üreticilerin kendi çay bahçelerinin başında olması gerektiğini kaydeden İl Başkanı Deniz, “Bu nedenle; 22 Nisan’da ilan edilen Rize’ye gelinmesi kararı iptal edilmelidir. Üreticilerinin kendi tarlalarının başında olmalarına izin verilmelidir. Gelen kişilerle ilgili olarak İl Hıfzıssıhha ve Pandemi Kurulu planlama yapmalıdır ve gerekli önlemler alınmalıdır. 65 yaş üstü ve 20 yaş altına çay toplama izni verilmelidir. Gelen kişilerin budama yapmaları ile ilgili sorun yaşamamaları sağlanmalıdır. Çay taban fiyatı 4,5 TL'nin altında açıklanmamalıdır. Kota kaldırılmalı ya da kota oranı geçen seneye göre en az %50 artırılmalıdır. Çaykur açıklamış olduğu 44 maddedeki önlemleri sıkı sıkıya uygulamalı, müstahsilin çayını vermesinde bir sıkıntı ve sorun yaşamamalı, her alım yerinde bir eksper görevlendirmeli ve alımı gün boyu yapmalıdır. Çay sezonu uzatılmalıdır. Özel sektörün ÇAYKUR’un açıkladığı fiyatın altında alım yapması yasaklanmalıdır. Çayın bahçede kalmaması için gerekli istihdam koşulları oluşturulmalıdır.” diye konuştu.