Çay sektörünün sorunlarının büyük oranda çözümleyicisi gözüyle bakılan “Çay Kanunu”, geçtiğimiz yıl Rize Ticaret Borsası’nda Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda ele alınarak, Çay Kanunu Taslağı’nın hazırlanması için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine koordinasyon görevi verilmişti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Hüseyin Karaman’ın Çay Kanunu’nun taslağının Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulduğunu basına duyurulmasının ardından ‘’Taslak metni kim hazırladı’’ diyerek tepkisini belirten CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz “Taslak metni kim hazırladı? Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kimlerle çalışma yaptı? Açıklamalara göre taslak metin ilgili taraflarla hazırlanmış (!) Merak ediyoruz ve soruyoruz? İlgili taraflar kim? Bu ilgili taraflar hangi kriterlere göre belirlendi? Taraflar hazırlanan kanun taslak metninin tamamını okudular mı? Okudularsa taslak metindeki her maddeyi kabul ettiler mi?” dedi.

“Çay Kanunu’nu hep birlikte hazırlayalım”

CHP Rize İl Başkanı Deniz, Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilmiş taslağın neden öncesinde kamuoyu ile paylaşılmadığını sorarak: “Çay üreticileri hazırlanan Çay Kanun Taslağı hakkında niye bilgilendirilmiyor? Çay üreticilerinin kendi geleceklerini belirleyecek olan Çay Kanunu hakkında görüş ve öneri bildirme haklarını niye ellerinden alınıyor?” dedi.

Deniz; Çay Kanunu ile ilgili temel konunun çayda taban fiyat uygulamasına geçilmesi, açıklanan fiyatın altında özel sektörün alım yapmasının yasaklanması ve çayda kota ve kontenjanın kaldırılması olduğunu vurguladı. CHP Rize İl Başkanı Deniz: “Bunlar en temel konulardır. Bunları içermeyen önerilen hiçbir çay kanununa onay vermeyeceğiz. Başından beri diyoruz ki gelin Çay Kanunu’nu hep birlikte hazırlayalım, çıkartılan kanun hepimizin kanunu olsun. Herkes düşüncesini söylesin tartışalım, konuşalım, uzlaşalım ve kanunumuzu çıkartalım…” dedi.

“Siyaset korkarak yapılacak iş değildir”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, kanunun siyasi boyutunu belirterek kimsenin bu siyasi sorumluluğu üstlenmek istemediğini, bu nedenle kanunu çıkarma işini üniversiteye verdiklerini söyledi. Deniz: “İşin doğrusu hiç kimse bunun siyasi sorumluluğunu üstlenmek istemiyor, bu nedenle kanun çıkarma işini üniversitenin üstüne yıktılar. Bir sorun çıkarsa – ki çıkacak- suçlu üniversite olacak! Siyaset korkarak yapılacak iş değildir. Diğer kurumlar ve uzmanlar bilgi notlarını, teknik detayları ve raporları hazırlarlar.” diyerek; kanun teklifini hazırlamanın, meclisin gündemine getirmenin, onaylamanın ve kanunlaştırmanın milletvekillerinin; yani siyasetin işi olduğunu belirtti.

“Gizlemeyin, çay kanunu taslak metnini açıklayın”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, iktidar partisinin sunulan kanun tasarısını okuyup okumadığını sorarak şunları ekledi: “Eğer onlar okuduysa bizler neden okuyamıyoruz? Eğer İktidar partisinin milletvekilleri hazırlanan taslağı okuduysa, taslakta yer alan görüşlere katılıyorlar mı?” CHP Rize İl Başkanı Deniz, bakanlığa sunulan Çay Kanun tasarısının gizlenmesini gerektirecek bir şeyin olmaması durumunda bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.