Önce ebeveynler, öğretmenler, imam- hatipler, öğreticiler, yöneticiler, rol model olanlar, güzel mizaç, karakter, huy, ahlak, edep, hayâ, ilim sahibi olmalı ki; başkalarına güzel örnek olmuş olsun. “Çocuklar, gençler çevresinde gördüklerine benzerler. Onları rol model görüp, örnek alırlar. Çocukların, gençlerin kişiliği güzel, iyi, bilge, olumlu çevre ile gelişir. Olumsuz çevre ile geriler!” Örnek oluşturanların; mizacı, karakteri, kişiliği çok olumlu olmalı. Algılamalar iyi, güzel, doğru, yararlı, değerli, önemli olmalı.

“Mizaç, bireyin doğuştan getirdiği bir haslettir. Doğal olan yapıdır.” İyi, olumlu insanlardan genellikle mizacı güzel, iyi hasletli bebekler dünyaya gelir. Bu çocukla, gençle birlikte akıl, bilgi, eğitim- öğretim, terbiye, ahlak kazanımı ile karaktere dönüşür. Karakter olumlu yönde gelişirse, gelişim oluşur. Aksi yönde olursa, olumsuzluk ve gerileme meydana gelir!

“İyi duygu, niyet, fikir, düşünceden güzel davranışlar oluşur.” İnsan; akıl, nefis, beden, ruhtan meydana gelir. Bu öğeleri çok güzel yapılandırıp, dönüştürmeli. Her duygu, düşünce, davranış; ilim, bilim, akıl, zekâ, İslam ile yapılandırılmalı. İnsan strese, sıkıntıya, derde, belaya sokulmadan, hak hakikat ile şekillendirilmeli. “ Bozuk düşünce, sapık felsefe, ideolojik sapkınlık, hurafelerle insan ruhu, beyni, kalbi harap edilmemeli! İlmi, bilimsel, dini, ahlakı değerler ve kanaatler ruha etki etmeli. Çocuk, genç güzel yolla motive edilmeli. Zayıf yönleri sağlamlaştırılmalı. Her eksiklik giderilmeli.

Bazı çocuklarda gençlik çağı başlangıcı olarak ergenlik sorunları olabilir. Bunlarla başa çıkmanın yol ve yöntemleri bilinip, başarı sağlanmalı. “Gençlik dönemi ergenlik, yetişme devresidir. Bu devrede bazı çocuklar öfke, kızgınlık, korku, endişe, heyecan, çalışmaya isteksizlik, sevdalanma, can sıkıntısı, karamsarlık, kötümserlik, bağımlılık gibi olumsuz davranışlar gösterirler. Hiçbir şeyle tatmin olmayabilirler. Çekingen, doyumsuz, kaba, alkol ve bağımlılık yapan madde kullanımı içine düşebilirler! Anti sosyal oldukları gibi atılgan da olabilirler. Müstehcenlik, cinsel saplantı, ahlak zafiyetine düşebilirler! Birbirine zıt davranışlar sergileyebilirler.” Çoğu ebeveyn, öğretmen bu tip gençlerle başa çıkmakta zorlanır. Bunun için mutlaka destek almalıdırlar.

Gençliğin ergenlik problemleri her gençte görülmez. Genellikle mizaç, karakter, huy, gelişim bozukluğu olan gençlerde görülür. Bunun için iyi bir aile, okul, çevre, arkadaş eğitimi olmalı. Yetiştirmede başarı sağlanmalı. Aksi halde başa çıkılamayacak, durum alır ki; ailenin, çevrenin, insanlığın başına Allah cc. Korusun, bela olur!

Çocukların, gençlerin hemen hepsi sorunlu, problemli olmaz. “Melek gibi iyi, olgun insan gibi çok yararlı çocuklar, gençlerde vardır. Çalışkan, kararlı, tutarlı, önemli, değerli, anlayışlı, saygılı, sağlıklı, olumlu, kendine güvenen, haram- günah işlemeyen, cinselliğe aşırı ilgi göstermeyen, cinsi sapık olmayan, hayalperest olmayan gençler az değildir. Gerçekçi, idealist, sağlıklı gelişen, akli geliştiren, güven veren, sevgi dolu, saygılı, takdir edilen, bilgili, özgürlüğünü güzel değerlendiren gençler çok fazladır. İlim, bilim, din, sanat, meslek öğrenmeye kendini adayan, gözde gençlerimizde vardır.” Bunlar güzel eğitim- öğretim, ahlak, terbiye gördüklerinden ve yaratılışı temiz olduğundan, bu tipler harika ve harikuladedir. Bu bir yetiştirme tarzıdır. “Doğuştan, bozulmadan dünyaya gelmiş. Dünyada da bozulmamıştır.” “ İnsanı haramlar, günahlar, zararlı maddeler, kötülükler, çirkinlikler, yaramazlıklar anne karnında bozar!” Bunun için anne ve baba, çocuk edinmeye karar verdiklerinde, kendilerini maddi, manevi temizlemeli, arındırmalıdır. Kendi ve bebeğin genlerini bozdurmamalıdırlar.

“Önce kendimizi bilmeliyiz. Kendini bilen Rabbini bilir. Rabbini bilen, haddini, sınırlarını bilir. Böylece hak hakikat yolunda bilgi ile akıl ile ilerler.” Çocuklarını, gençlerini akıl, bilgi, ilim ile yetiştirir. En güzel örnek, rol model olarak üzerine düşen görevi hakkıyla ve layığıyla eksiksiz yapar. Ama bunu günümüzde İslam toplumları yapamamaktadır! Zira kendi ya bilgisiz, cahil cüheladır. Ya da kendi hak hakikat, ahlak düşünce ve yaşayışında değildir! Bunun için bugün İslam toplumu denen yığınlar; perişan, rezil, zelil durumdadır! Herkes kendine bir çekidüzen vermeli. Kendini toparlayıp, hak hakikat yoluna girmelidir. Başka kurtuluş yolu asla yoktur.

Kötülüklerle, çirkinliliklerle, sapıklıkla, yanlışlıklarla baş etmenin yolu; aklı doğru kullanıp; ilim, İslam yolunda güzelce yaşamaktır. O zaman tüm dertlerin, belaların, kusurların, stresin, kötülüklerin, çirkinliklerin, bağımlılıkların üstesinden gelinir. İlmin, bilimin, İslam dininin çözemeyeceği sorun, çare olamayacağı problem yoktur. Yeter ki, bu fazilet değerleri ile yaşayalım.

Gerçek mümin ve Müslüman kişi hiçbir olumsuzluğu yaşam tarzı edinmez. İslam ahlak ve değerleri ile ilmi yaşar. Her güzellik, iyilik, olumluluk, yararlılık onda kendini gösterir. Kaygı, stres, gerginliğe düşüp, kalmaz. “Beden olarak sağlam, sağlıklı olur ve olumsuzlukları bedenine sokmaz. Niyet, duygu, düşünce, davranış olarak İlahi güzelliktedir. Beyin güzel işler. Kalp, yürek iyi çarpar. Beden olumlu, yararlı hareket eder. Enerjisi, yapısı İlahi özellikli olduğu için olumsuzluk göstermez.” “İslam yumuşaklıktır. İslam güzellik, iyilik, doğruluk, yararlılık, yapıcılık, yenilik, olumluluktur.”              “ İslam’da sertlik yoktur. Kur’ân bile yumuşak okunur. Sert, vurucu okunmaz.” Müslüman her zaman kendini yeniler, yapılandırır, dönüştürür, güzelleştirir. Yer yerinde saymaz. Dinamiktir. Durağan olmaz. Olumsuzluk, pislik içine düşmez. Düşse de, durumu fark eder ve enerjisi ve dinamizmi ile her olumsuzluktan kurtulur.

Her zaman en iyi, doğru, güzel, olumlu, yararlı düşünüp; stratejik plan program proje ile verimli davranmalı. El yordamı ile düşüncesiz hiçbir iş yapmamalı. Her zaman ilme istekli, ilgili, meraklı olmalı. Her an kendimizi geliştirmeliyiz. “Her an iyiliği yaymaya, kötülükleri önlemeye çalışmalıyız.” “ Kendimiz için istediklerimizi, başkaları içinde istemeliyiz.” Özellikle İslam bilgi ve ahlakına sahip olmalı. Pozitif ilimleri bilim, yaşam tarzı yapmalı. Ahlak bilgisi, pedagoji, sağlık bilgisi, sosyoloji, psikoloji, rehberlik alanlarında yeterli bilgiye, birikime sahip olmalı. İslam ile ilim ile bilim ile sanat ile değerler ile güzel bir hayat sürmeli. Bugün bu değerlere sahip olmayanlar; maddi, manevi yönü ile haraptır! Düşmemek için tutunacak ilme sahip olmalıyız. İlim, irfan sahibi olmadan, arif olma olmamaktadır. “Lütfen 1,000 tane İslam fazilet değeri saptayın ve yaşam şekli edininiz.”