Gençlik Kolları adına yapılan açıklamayı Gençlik Kolları Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muammer Tekeli yaptı.

Tek Parti dönemine benzer bir bunalım dönemi yaşıyoruz.

Tekeli Gençlik Kolları adına yaptığı açıklamada; “Bugün 14 Mayıs demokrasi tarihimizin en güzel en parlak günü. Milletimizin iradesinin milli şeflerden üstün olduğunu bütün dünyaya ilan ettiğimiz gündür. Tek parti içinden çıkan 4 cılız sesin milletimizle buluşarak ‘Yeter Söz Milletindir!’ diyerek yükseldiği gündür. 14 Mayıs demokrasi zaferini bize hediye eden merhum Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ı ve Yassıada’da demokrasi için canlarını veren merhum Başbakanımız Adnan Menderes ve merhum Bakanlarımız Namık Gedik, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’yu rahmetle anarken; onların yolundan gitmenin bir şeref olduğunu tüm vatan sathına ilan ederiz. Halkımız son zamanlarda tek parti devrinde olduğu gibi bir bunalım geçirmektedir. Genç Demokratlar olarak Sayın Genel Başkanımız Gültekin Uysal Beyefendi’nin liderliğinde geçmişte Türkiye’ye getirdiğimiz demokrasiyi yeniden tesis edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

Başkan Güloğlu; “Demokrat Parti çizgisinden taviz vermeden milletine hizmet etmeye, hakikati haykırmaya devam etmektedir.”

Demokrat Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Avukat Berkay Güloğlu da 14 Mayıs sebebiyle yaptığı açıklamasında; “Bugün iktidarın kansız, kavgasız, silahsız, sadece halkın oyu ile değiştiği gündür; Bugün demokrasiye geçişimizin ilk günü, Bugün hür seçim, hür sandık günü ! Celal Bayar, Adnan Menderes ve kahraman bir ekiple birlikte Demokrat Parti’nin sandıkta Yeter Söz Milletindir dediği gün. Bugün işçinin, çiftçinin, halkın sesinin gür çıktığı gün. Bugün tek partiye rağmen milletin sandığa sahip çıktığı, meclisin iradesini üstün gördüğü gündür. 14 Mayıs adaletin, hürriyetin öneminin anlaşıldığı gündür. Milletimizin yatırımlara, kalkınmaya, teknolojiye varım dediği gündür. 14 mayıstan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır, toprak suyla buluşacak, evlerde lambalar yanacak, barajlar gümbür gümbür çalışacak, iş, aş, emek üretilecektir. Vatanın her bir köşesinde fabrikalar açılacak, Asya ve Avrupa köprülerle bağlanacaktır. 74 yıldır olduğu gibi bugün de adaletin ve hürriyetin teminatı Demokrat Parti çizgisinden taviz vermeden milletine hizmet etmeye, hakikati haykırmaya devam etmektedir. Artık yeni bir 14 Mayıs’ın vakti geldi!” ifadelerini kullandı.

14 Mayıs 1950 tarihinde ne olmuştu?

1946 yılında kurulan ve ilk seçimde 64 milletvekili ile meclise giren Celal Bayar liderliğindeki Demokrat Parti 14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan genel seçimler ile yüzde 55,2 oranında oy alarak 416 milletvekili ile iktidara gelmişti. Bu tarih tek parti döneminin bittiği ve Türkiye’nin fiilen çok partili hayata geçtiği tarih olarak kabul edilir. Demokrat Parti’nin bu seçimdeki başarısında tek parti dönemine karşı halkta birikmiş olan tepkinin ve “gizli oy, açık sayım” sisteminin büyük etkisi vardır. Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde başka hiçbir parti bu denli yüksek bir seçim başarısı gösterememiştir. Türk demokrasisini güçlendiren bu tarihi olay “Beyaz İhtilal” olarak da adlandırılmaktadır.