Derepazarı Belediye Başkanı Selim METİN bu yıl Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya ALİM tarafından başlatılan ‘Hayde Çaya Bakalım’ kampanyası ve diğer uygulamaların oldukça olumlu sonuçlar verdiğini, bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

LİSE YILLARIMDA YEVMİYECİLİK YAPTIM

Gençlik yıllarından beri çay topladığını belirten Derepazarı Belediye Başkanı Selim Metin: “70’li yıllardan bu yana çay ile uğraşan biriyim. Lise yıllarında yevmiyecilik dahi yapmışlığım, imece usulü çay toplamışlığımız vardır. Ama şöyle geriye dönüp baktığımda ziraat eğitimi konusunda biraz geri kaldığımızı görüyorum. Ancak bu yıl yapılan bu ‘Hayde Çaya Bakalım’ kampanyası gerçekten çok güzel oldu. Bu yıl bu kampanya ile çaya sahip çıkıldığını gördük. Bu noktadan itibaren artık hep birlikte, siyasilerimiz, bürokratlarımız ve diğer herkes ile birlikte, hep beraber el ele bu çayı en güzel şekilde üretmemiz, elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.

HERKESİN KENDİ ÇAYINI TOPLAMASI GEREKİYOR.

Yabancı işçilerin çayın hem kalitesini hem de verimini bozduğunu bu yüzden de herkesin kendi çayını toplaması gerektiğini belirten Başkan Metin: “Çay tarımı denilince öncelikle gübreleme konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yıllar evvel bir gübre firması ile yaptığımız anlaşmadan sonra tarlalarımızı ziyarete geldiler. Ellerinde kazma küreklerle tarlaya girdiler. Çay diplerini kazıp gübreyi verdiler ve sonra da üzerini kapattılar. Bizim alışkın olmadığımız bir yöntem olduğu için şaşırdık. Dediler ki gübre bu şekilde verilir. Verim almak kaliteli üretim yapabilmek için bu şart. İnşallah önümüzdeki sezon öncesinde bununla ilgili de çalışmalar yapıp vatandaşı bilinçlendirirsiniz. Bu şekilde hem çayımız daha kaliteli olur, hem de 150-200 kg gübre verdiğimiz yere 60-70 kg gübre vererek maliyeti düşürmüş oluruz. Diğer bir konu yabancı işçiler; çayımızı toplamak için artık onlara ihtiyacımız yok. Çayı kg işi ve dibinden topluyorlar. Bu şekilde mayıs ayında fazla toplayınca sonraki sürgülerde ürün büyüyemiyor ve verim düşüyor. İşte bu yüzden herkesin kendi çayını toplaması gerekiyor.

Bu yıla kadar çay tarımı konusunun hep ucundan tutuyorduk. Ama bu yıldan itibaren düzelme olmaya başladı. Bunun bu şekilde önümüzdeki yıllarda da devam etmesi lazım. Aynı zamanda özel sektörün de Çaykur ile aynı şartlarda çay alması gerektiğini düşünüyorum. Bir sene vade verip çayın kalitesini bozacak şekilde ürün alırlarsa gelecekte satmak için kaliteli çay bulamazlar.”

ÇAYLA İLGİLİ KAYGILARIM VARDI AMA!..

Çayın geleceği hakkında kaygı duyduğunu ancak ÇAYKUR tarafından başlatılan ‘’Hayde çaya bakalım’’ kampanyası ile bu görüşünün değiştiğini belirten Başkan Seim Metin : “Önceki yıllarda çay ile ilgili kaygılarım vardı. Ama bu yıl Çaykur Genel Müdür Vekili Sayın Yusuf Ziya ALİM’in yapmış olduğu uygulamalar ve bu ‘Hayde Çaya Bakalım’ kampanyası ile yapılan girişimler çayın geleceğine daha olumlu bakmamı sağladı. Vatandaş da bu çalışmaları benimsedi. Bunların önümüzdeki yıllarda da sürmesi lazım. Ayrıca bu çalışmaları herkesin sonuna kadar desteklemesi gerekiyor. Bizler de yerel yönetimler olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Ben de bu düşüncelerle bu kampanyanın önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesini diliyor ve elbette ki ‘Hayde Çaya Bakalım’ diyorum.”