Togay Muratoğlu’nun hazırlayıp sunduğu televizyon programa konuk olan ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi yaş çay zammından ÇAYKUR’un neden zarar ettiğine kadar bir çok konuda değerlendirmeler yaptı.

Kuru çay zammının siyasi nedenlerden dolayı geciktiğini bununda üreticiyi etkilediğini belirten Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi: “Eğer Kuruçay zammı yapılmış olsaydı o zaman 200 bin çay üreticisinin memnun edecekti, 55 milyon Türkiye tüketicisi seçim öncesi çaya niye zam yaptınız diyecekti. Burada 200 bin seçmen var çay üreticisi, ama 55 milyon seçmen var. 200 bini memnun etmek için yapılan %30’luk zam otomatikman 55 milyon seçmene direk yansıyacak. Onu düşünen hükümet ne yaptı dedi ki iki üç ay daha sabredin şu seçimleri atlatalım. Oda kendine baktığı zaman doğru bir fırsat.

ÇAYKUR SEÇİM POLİTİKASINDAN DOLAYI ZARAR ETTİ

ÇAYKUR’un büyük ve kar eden bir kuruluş olduğunu ve bu nedenle de varlık fonuna alındığını belirten Başkan Mustafa Mavi: “ÇAYKUR çok büyük kuruluş devlete ait ve çok kar eden kuruluş çok karlı bir kuruluş. Yani zaten karlı bir kuruluş zengin bir kuruş olmasaydı devlet varlık fonuna almazdı. Yani oradan yararlanıyor devlet yani şimdi bugün devlet çıkıp diyor ki ÇAYKUR zarar etti.

İnsanlar diyor ki ÇAYKUR zarar etti, doğru zarar etti ama niye zarar etti. Seçim politikasından dolayı kuru çaya zam olmadığından dolayı %15-%30 zarar etti. Ucuz çay sattı. Bu nedir seçim politikasından sebep 2.si devlet dedi ki 4 ay çalışan işçiyi 6 aya çıkarttık. ÇAYKUR’ a dedi ki bu kadar işçiyi çalıştıracaksın. Çay bitti fabrikalar icabından boş duruyor. Orada ki işçi yemeğini yiyor maaşını alıyor. Bu yine devletin ÇAYKUR’ a yüklediği bir zorunluluk verdiği yük, bunlarda ÇAYKUR’ un zararını arttırıyor. Geçmişte ÇAYKUR çok kötü idare edildiği için bugüne kadar sarktı israflar halen daha devam ediyor, bazı o geçmişten gelen alışkanlıklar israflar devam ediyor. Yani Sayın Yusuf Ziya Alim ne kadar çabalasa devlette devamlılık esastır belli bir çizginin dışına çıkamıyorsun.”

YUSUF ZİYA ALİM NEDEN ATANMIYOR

Yusuf Ziya Alim’in Çaykur Genel Müdür vekilliğini çok başarılı bir şekilde yaptığını belirten Mavi: “Açık gerekirse Rize de Ak Parti il Başkan’ı İshak Alim bu da Genel Müdür olarak atanırsa Türkiye’de bir şey olur. Çay fiyatı gibi Türkiye’yi ilgilendireceği için hani bak işte Rize’de iktidar partisi orada kadrolaştı aileye çevirdiler falan denilmesin diye. Zaten Yusuf Ziya işi on numara götürüyor.

ÇAYKUR’A BİR KADIN ELİ DEĞMELİ

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi ÇAYKUR’u bu güne kadar erkeklerin yönettiğini ve gelinen durumun ortada olduğunu belirterek eğer Yusuf Ziya Alim atanmayacaksa ÇAYKUR’a bir kadın genel müdürün atanması gerektiğini söyledi. Atanacak genel müdürün herkese eşit mesafede yaklaşacağını vurgulayan Mavi: “ÇAYKUR’ eğer Yusuf Ziya Alim atanmayacaksa tümünün çayı bilmeyen çay sektörünü tanımaya hiç bilmeyen çay sektöründe hiç kimse ile teması olmayan bir kişinin atanmasını isterim ben.

Neden biliyor musun? Çünkü herkese aynı orantıda bakar. Bugün çay sektörünü bilen bir kişinin ÇAYKUR’ un başına gelmesi demek birileri ile illaki iletişimi vardır yine onlarla beraber gidip çalışmasını yapar ve aynı politikalar devam eder. Mesela benim kafamdan şöyle geçti çok belki enteresan gelecek ama eski bizim çay bakanı vardı Jülide Sarıeroğlu var ya bayan diyorum ki Cumhurbaşkanı dese ki Jülide Hanım git ÇAYKUR’ un Genel Müdürü ol. Gelse getirin bakalım şeyleri hesap verin bu kadın bakanlık yapmış. Derler ki ya bu iş kadın işi midir? Bu zamana kadar erkekler yönetti de ÇAYKUR’ a başımız göğemi erdi yani. Ne olur bu sefer kimse ondan illegal bir şey isteyemez. Rize zor bir yer siyasiler baskı yapıyor muhalefet memnun olsun o olsun bu olsun diye bir sıkıntı var. Ha gelecekse ben diyorum ki eski bakan, bayan bakan ÇAYKUR’a bir kadın eli değsin. Bu kadar adam geldi bu kurumun başına.”

Haber: Arzu ERBAŞ/ GazeteRize