Hak Mümin ve Müslüman olarak; dosdoğru, gerçek bilimsel bilgiyle; stratejik plân, program, proje ile ekip halinde en verimli şekilde çalışmalıyız. Mucit olup, ilim, bilim üretip; keşif, icat gerçekleştirmeliyiz. Mucitlerimiz olmalı. Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık, özgürlük, ulvi değerlerimiz için; tüm varlığımızla çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Birlik beraberlik içinde daha güçlü olacağımızı asla unutmamalıyız.

                Hak mümin ve bilge samimi Müslüman; disiplinle, ekiple, en samimi şekilde, hizmet aşkı ile planlı, programlı, proje ile en verimli olacak şekilde çalışır. Allah cc. Rızası için ödevini, görevini, yükümlülüklerini, sorumluluklarını eksiksiz yerine getirir. Vatan, millet, devlet, bayrak, ümmet, insanlık, bağımsızlık, özgürlük aşkı için elinden geleni hakça yapar. “İnsanlıklıdır, insancıldır, insaniyetlidir, merhametlidir, iyilik yapıcı, kötülük önleyicidir.” İslam’ın üstün, yüksek, güzel ahlakı ile yaşar. “İslam inancını tüm batıl, küfür, sapıklık, beşeri, felsefi, ideolojik düşüncesizliklerden arındırır, temizler. Arı, duru, tertemiz, hak davaya adanmış olur. En güzel ahlak ile yaşar. Kalp, beyin, ruh, gen, fikir olarak tertemizdir.” Nefse ve şeytana karşı amansız mücadele verir. Allah’a teslimiyet içinde yaşar.

                Mümin olarak iman, İslam, ihsan içinde hak hakikat ile yaşamını sürdürür. “İlhamını Allah ve peygamberinden alır.” Hakça davranmaktan zevk alır. Her an yeni bilgileri keşfedip, hayatına uygular. “Aklını, zekâsını dosdoğru olan bilgilerle sırat-ı müstakim üzere kullanır.” Her an gelişme, olgunlaşma, hizmet etme yolunda olur. “Allah’ın kitabını kılavuz, peygamberini önder, lider, örnek alır.” “ Mutlak doğruya, güzelliğe, yararlılığa, iyiliğe yönelir. İrşat eder, feyiz alır, peygamberimiz gibi İslam dinini eksiksiz yaşar.” İslam inancından tüm sapık, felsefi, ideolojik düşünceyi atarak; arı duru İslam hayatı içinde olur.

                İslam dinine isteyerek bağlı olup, isteyerek yaşam tarzı etmeli. En çok değer verip, iki dünyayı birlikte ihya etmeli. Ruh ile maddi, maneviyat ile İslam dinini harfiyen yaşamalı. “Takva” ve “vera” mümin Müslüman olarak bilgi ile bilinç ile samimiyetle yaşamalı. Maddi, manevi anlamda hiçbir şekilde zarar, ziyan içinde olmamalı. Gönül hoşluğu ile İslam dinini yaşamalı. Haram, mekruh, müfsit, şüpheli, günah içine asla düşmemeli. Düşersek, hemen tövbe edip, yeni bir sayfa ile hakça yaşamaya devam etmeli. İslam ahlaklı, edepli, hayâlı olmalı. Nazik, kibar, mazlum, masum, varsıl, üstün, merhametli olmalı. El âleme el avuç açmamalı. Güçsüz, kuvvetsiz, zalim, sefil, perişan asla olmamalı. “İslam dinini tasavvuf boyutu ile yaşamaya çalışmalı. Kalp, beyin, ruh, öz, söz, eylem, davranış harika ve harikulade olmalı. İbadetleri peygamberimiz gibi yapmalı. Zikretmeli, dua etmeli, hamt ve şükretmeli, tefekkür etmeli. Çok okuyup, çok düşünmeli.” Maddi, manevi anlamda gelişip, yükselmeli. Nefsin, şeytanın ve şeytanlaşmış sapık zalimlerin eline düşmemeli. “Edeple, güzel ahlakla, müsamaha ile tevazu ile vakarla, sabırla, şükürle, ihlâs ve samimiyetle ilim, akıl, İslam içinde yaşamalı.”

                Tevhit, vahdaniyet inancında olmalı. Kur’ân ve sünnet ile hayat sürmeli. İslam’ın 32- 54 ve diğer farzlarını eda etmeli. İlhami Allah’tan ve peygamberinden almalı. Gidip de zalim, sapık, şaşırmış, sapıtmış, İslam dışı yaratıklardan fikir almaya çalışmamalı. İlim, bilim, sanat, doğru kültür, teknik, teknoloji, fen, sosyal, sözel, edebi ne kadar yararlı bilgi varsa kazanım haline getirmeli. Allah’ın tüm yarattığı ilimlerden en azami ölçütlerde dengeli şekilde yararlanmalı. Bir alanda yüksek uzman, diğer alanlarda söz sahibi olacak kadar bilgili olmalı.

                Hikmetle- bilgiyle, fedakârlıkla, özveriyle, gerçeklerle, doğrularla, İslam inancıyla, Kur’ân ve sünnet dâhilinde, hizmet etmeyi sürdürmeli. Hizmet, iyilik, yardım etme, dayanışma, paylaşma, aşkla, heyecanla, sorumlulukla iyiliği, hizmeti sürdürmeli. Devletimizin ve dinimizin hükümlerini harfiyen yerine getirerek, hizmeti sürekli şekilde sürdürmeli. “Sorunları doğru tespit edip, giderme için gereken eksiksiz yapılmalı.” İslam dinimizin emir ve yasaklarına uygun davranmalı. “İslam dinini peygamberimiz gibi eksiksiz yaşamalı.” İslam dini bireye, aileye, devlete, millete, insanlığa, varlığa çok önem veriri. Bizde önemseyip, Allah cc. Emri gereğini uygulamaya geçirmeliyiz.”Birey, aile, insanlık; iman ile ilim ile sanat ile İslam ile ayakta kalır.” Zalimlerin, gâvur kâfirlerin, müşriklerin, münafıkların, zalim kansız katliamcıların elinde bir dünya yok olur! Allah’ımızın emir ve yasakları çok iyi bilinip, uygulama mutlaka gerçekleştirilmeli. Uyarılar, öğütler dikkate alınmalı. “Ben sürekli farzlar, sünnetler ve haramlar konusunda makale yazıyorum. Bunlardan yararlanılmalı.”

                İslam dini, hakka hakikate- dosdoğru ve gerçeğe sımsıkı sarılmamızı emretmektedir. “İslam dinini dosdoğru öğrenip, aklımızdan sapık, bozuk, felsefi, ideolojik her saçmalığı, safsatayı atmalıyız. Bidat, hurafe, batıl, küfür içinde olmamalıyız.” İslam dinini, ilmi, bilimi sevmeli, ilgilenmeli, kazanım haline mutlaka getirmeli. Başka kurtuluş yolu asla yoktur; bilmeli. İlim ile İslam ile hidayet- doğru yol üzerine olmalı. Felsefi, ideolojik görüş ile delalette- sapıklıkta olmamalı. Kalpleri, beyni, ruhu İslam dinine kapatıp; zalim gâvurlardan olmamalı! “Kur’ân’ı nüzul olduğu şekilde anlamalı. Peygamberimizin anladığı şekilde anlayıp, gereken yapılmalı.

 “İlim ile hakkı hakikati ispat ederiz. İman ve İslam ile insanları ikna ederiz. İlim ve İslam dinini hakkıyla bilip, yaşarsak; insanlara güzel örnek oluruz.” Bizlere imrenirler, gıpta ederler. Hakka hakikate yönelirler. Dinamik, enerjik, atak, girişimci, atılımcı, yetenekli, becerikli olmalıyız. Millet, ümmet olarak birbirimizin eksikliklerini tamamlayıp, gidermeliyiz. Millet, birbirinin eksiklerini tamamlar ve bir bütün olur. Böylece hayat her şekli ile devam eder. Biri üretici, diğeri tüketici, öğretmen, doktor, mühendis, imam, işçi olur. Hayatta her ihtiyaç böylece karşılanır.

                 Bizler, bilim insanı hak mümin olarak yaşamalıyız. Kalubeladan beri olan inancımızı yitirmemeliyiz. İnancımız, kendimiz; kendimize emanettir. Birbirimizi Allah cc. İçin korumalıyız. Gerçek dindarlık içinde yükselmeyi sürdürmeliyiz. İdealist, realist olmalıyız. Kur’ân ve peygamberimizin mesajını doğru anlayıp, gerçekleştirmeliyiz. İslam ve bilim insanına yakışan şekilde olgun insan olmalıyız. Doğru ve gerçeklerden asla uzaklaşmamalı. İlimde, bilimde en ileri, yüksek hedefe ulaşmalıyız. Ölçülü, dengeli, adil davranış sergilemeliyiz. “ Hakka, halka saygılı, sevgi dolu olmalıyız. Nankör, kör, sağır, dilsiz, leş olmamalı! Dinsiz imansız Allahsız, nankör, kör, sağır, kalpsız, kafasız, aptal, sapıtmış, şaşırmış, zalim, gâvur- kâfir, münafık, müşrik, katliamcı asla olmamalı. Olanlarla hiçbir iletişime, diyaloga geçmemeli. Lanetlemeli, Allah’a havale etmeli.”  Bıkıp, usanmadan hak için halka azami hizmet, iyilik etmeli. İyilik, hizmet, hayır işlemeli. Allah için ibadet, dua, zikir, tövbe, hizmet, iyilik etmeli. Her türlü kötülüğü, zararı, ziyanı, çirkinliği, yanlışı önlemeli.

                İyiliği ancak muttaki- takva, vera olanlar yapar. Zalim gavurlar bir iyilik yapmış olsa bile arkasından pek çok kötülük yapar! “Zalim, müşrik, kâfir, münafık kişilerden dost olmaz. Onlara güvenmeyiniz ve de dost da edinmeyiniz.” Kusursuz olmak için samimi olup; bilge, iradesi sağlam olmalı. Gerçek ve doğru bilgi sahibi olmalı. Ölçülü, dengeli, samimi, incelikli, ölçüp biçen, sağlıklı ve sağlam olmalı. Her işi özenerek, dikkatli, dayanıklı yapmalı. Şefkat, merhamet, nezaket esas olmalı. Hak, hukuk, doğruluk, adalet, eşitlik, edep, haya, güzel ahlak ile davranmalı. Zalimin, batılın yanında yer alan sapık, düşman olmamalı. Bugün bu çeşit düşmanlar, sapıklar, zalimler çok fazladır! Bunlara karşı uyanık, dikkatli, önlemli, tedbirli olmalı. Yalancı, iftiracı, küfürcü, laf taşıyan olmamalı. Her şeyi 5N1K ( ne, nerede, neden, nasıl, niçin, kim) diye derinlemesine sorgulamalı. Her türlü düşünme şeklini kullanmalı. Görünen görünmeyen, bilinen ve bilinmeyenler çözümlenmeli. Hiçbir bireyi taparcasına sevmemeli. Sadece Allah’ı en çok sevmeli. Sözünü dinleyip, uymalı. Hiçbir konuda aşırı- geri olmamalı. Bağımlı davranış içinde olmamalı. Vahye uygun davranış sergilemeli. Zalimlere dost olmamalı.

                İyi ve kötü kavramları sağlam, sağlıklı, nesnel temellere oturtulmalı. İman, İslam, ilim, akıl dairesi içinde yaşamalı. İş sadece söylemlerle değil eylemlerle de olmalı. Laf ile iş olmaz. Dua da olmaz. “Özlü, sözlü, fiili dua etmeli.” Her şeyde bu asıldır, bilmeli. Kibirli, had bilmez, sınır bilmez, bilgi bilmez, ahlak bilmez olmamalı. “Her zaman hakkı hakikati anlatmalı, açıklamalı, göstermeli, bildirmeli, söylemeli, okumalı, yazmalı, vermeli, kazanmalı, güzel örnek olmalı.” Asla man kafa, mal kişilikli, cahil cühela sapıklığı içinde olmamalı. “Her zaman mümin olarak; hakkı hakikati almalı, işlemeli, algılamalı, kavramalı, öğrenmeli, keşfetmeli ve de yaşamalı.” Asla sıradan kişi olup, sıradan işler yapmamalı. Her işin en alasını, güzelini, yararlısını yapmalı. “Önce sorunları tespit etmeli. Sonra stratejik plan program proje ile ekip halinde çözmeye girişmeli.” Allah ve insanlar bizlerden razı olmalı.

                Allah’ın vahyine inanan herkes, hangi görevde olursa olsun; görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeli. “İmam, görevden kaytarmamalı.” “ Öğretmen, hazırlıksız derse girip, zaman geçirmeye çalışmamalı.” “ Memur, vatandaşımızın işini görmemek için kaçamak ve görevi savsaklamak peşinde olmamalı.” “ İşçi, çalışmaktan kaçınmamalı.” “ Amir, müdür, yönetici zamanı geçirip, aylık almayı hesaplamamalı.” 1071 yılından beri milyonlarca askerimiz, polisimiz, insanımız bu memleketin- vatanın, milletin bekası, kalkınması için şehit olurken, gazi olurken, canını dişine takıp, amansız sürekli bir mücadele, savaş verirken; kimse alçaklık, kahpelik, kalleşlik, adilik,