Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan özelikle Rusya-Ukrayna arasında yaşanmakta olan savaş nedeniyle, Rusya ve Beyaz Rusya’ya Ukrayna üzerinden geçiş yapan tüm TIR’ların Sarp Kapısına yönelmesi, Rusya Federasyonu tarafında ise Kazbegi-Lars kapısındaki yenileme ve genişletme çalışması nedeniyle kısıtlı sayıda TIR giriş–çıkışına müsaade edilmesi, Gürcistan tarafında yol güzergahında TIR kuyrukları oluşması nedeniyle giriş yapan taşıt sayısının kısıtlanması ve ayrıca pandemi önlemlerinin kaldırılması ile Sarp kapısından özel taşıt ve yolcu giriş çıkışlarının artmış olması, basına da yoğun olarak yansıdığı gibi son günlerde Sarp Kapısında TIR kuyruklarının oluşmasına sebebiyet verdiğini belirterek tek çözümün Muratlı Sınır Kapısının açılması olduğını söyledi.

Konu hakkında yetkililerle görüştrklerini belirten Gürdoğan:"Konu hakkında yetkililer ve özellikle Hopa Kaymakamlığımız ve Kaçkar Gümrük Bölge Müdürlüğümüz ile temaslarımız sürdürülerek, mümkün olan en kısa sürede daha fazla taşıtın çıkış yapması sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu konuda Kaçkar Gümrük Bölge Müdürlüğümüzden aldığımız bilgilerde toplamda günlük 800’e yakın aracın hem giriş hem de çıkış işlemlerinin özverili bir şekilde yapılan çalışma ile sağlandığı bilgisi edinilmiştir. Hem Ülkemiz tarafından yapılan çıkışlar ve hem de Avrupa üzerinden diğer ülkelerden gelen taşıtların Sarp Kapsını kullanmaları bu yoğunluğu doruk noktasına çıkarmış olup, Rusya tarafındaki kapının da kısıtlı çalışması bu kuyrukların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde yük boşaltıp, Ülkemize dönüş için hem Rusya hem de Gürcistan yol güzergahında bekleyen Türk Tırları da bu durum nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktadır.

Kaçkar Gümrük Bölge Müdürlüğümüzün yaptığı özverili çalışmalar ile bu kuyrukların kısa sürede aşılacağını umuyoruz. Ancak, her defasında da tekrarladığımız gibi Sarp Sınır kapsının hem transit yük, hem TIR, hem de yolcu özel taşıtların girişi çıkışında kullanılmasının bu yoğunluğu kat be kat artırması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda ısrarla talep ettiğimiz Muratlı Sınır Kapının bir an önce açılmasının zaruret haline geldiğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Muratlı Kapısının açılması ile Sarp Sınır Kapısı yoğunluğunun dengeleneceği ve kuyrukların tamamen bitme noktasına geleceği aşikardır.

Ayrıca, TIR kuyruklarının oluşmasına en büyük neden olan Rusya tarafındaki Lars kapısının yapımı nedeniyle kapının belli saatlerde kapatılması sorununun çözümü için de konu üst Makamlara da intikal ettirilerek, Lars kapısında yapılmakta olan inşaatın hızlı bir şekilde bitirilmesi yönünde de girişimlerimiz sürdürülmektedir.

Yaşanan TIR Kuyrukları sorununun dış ticaretimizi olumsuz etkilememesi ve beklemeler nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi açısından, sorunun kısa sürede çözüme ulaşması ve kalıcı bir rahatlama sağlanması açısından üst Makamlar nezdinde girişimlerimiz de sürdürülmektedir." dedi.