ABD Donanması, fırlatıcı bir sistem sayesinde havaya fırlatılan ve sürü halinde koordineli saldırılar gerçekleştirebilen düşük masraflı yeni nesil insansız hava araçları geliştirdi.
Donanmanın yeni geliştirdiği İHA’lar, fırlatıcı sistemleri ile birlikte az yer kaplaması nedeniyle, gemilerin yanı sıra hava ve kara araçlarından da harekete geçirilebilecek. Kanatları katlı şekilde havaya fırlatılan İHA’lar, fırlatıldıktan hemen sonra kanatlarını otomatik olarak açarak belli bir formasyon halinde uçabilecek. Sürü halinde koordineli saldırılar gerçekleştirebilecek olan küçük boyutlu hava araçları, hedef üzerinde sayı üstünlüğü sağlayabilecek. Yüksek hassasiyete sahip saldırılar, sivil zayiatı da en aza indirgeyecek. Görevler İHA’lara önceden programlanabilecek ancak verilen görev her daim bir insan tarafından denetleniyor olacak.
Donanma, Türkçe’de Düşük Masraflı İHA Sürü Teknolojisi anlamına gelen, kısaca Locust (Low-Cost UAV Swarming Technology) adını verdiği program kapsamında geliştirdiği 30 İHA’nın fırlatılışını 2016 yılında göstererek tanıtmayı planlıyor.