ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e 1,87 milyar dolar değerinde silah ve hassas güdümlü donanım satışını, mevcut sistemlerin geliştirilmesi ve Amerikan ile İsrailli güçlerin birlikte çalışmasının kolaylaştırılması amacıyla onayladı.
Muhtemel satışın detayları hafta içerisinde, kongrenin incelemesi için ibraz edildi. ABD’li kongre üyelerinin incelemek için 15 günü bulunan satışın sonuçlanması durumunda İsrail, 750 yapay veya mağara gibi doğal sığınakları yok edebilen nüfuz edici bomba, 3 bin Hellfire tanksavar füze, 250 orta menzilli havadan havaya füze, 4 bin 100 lazerle yönlendirilen bomba içeren hassas güdümlü mühimmata sahip olacak. Pakette ayrıca, güdümsüz füzeleri GPS-güdümlü füzeler haline getiren 14 bin 500 füze güdüm sistemi de bulunuyor.
Büyük silah anlaşmalarını koordine eden Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, silahların, İsrail’in askeri kapasitesini ve İsrail ile ABD arasındaki savunma işbirliğini güçlendireceği kaydedildi. Açıklamada, “ABD, İsrail’in güvenliğine önem vermektedir ve İsrail’in güçlü ve hazır bir meşru müdafaa kapasitesi geliştirmesi ve sürdürmesi ABD’nin ulusal çıkarları için de hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi. Ajans ayrıca, yalnızca İsrail’in halihazırda sahip olduğu silahları içeren satışı, İsrail’in kendisinin talep ettiğini dile getirdi.
Öte yandan, İsrail medyasında çıkan bir haberde, ABD ve İsrail’in, ABD önderliğindeki İran müzakereleriyle bağlantılı olarak bir diğer silah anlaşmasını görüştükleri iddia edildi. Anlaşmada, Washington yönetimine, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun İran ile varılan anlaşmayı sessizce kabul etmesi karşılığında, İsrail’e F-35 jetler de dahil olmak üzere ileri düzey silah satışı yapması çağrısında bulunulduğu öne sürüldü.