ABD yönetimi, ülkenin Florida eyaleti ile Küba arasındaki feribot seferlerinin 50 yıl sonra yeniden başlatılmasını onayladı.
ABD hükümetinin, ülkenin Florida ve Küba arasında 50 yılın ardından ilk kez yolcu taşımacılığının yeniden başlatılmasını sağlayacak onayı verdiği kaydedildi. ABD hükümeti tarafından bazı feribot şirketlerine feribot seferleri gerçekleştirmek için gerekli lisanların verileceğini açıkladı. Gemicilik şirketi American Shipping Service Başkanı Joseph Hinson, bu durumu ileriye yönelik büyük bir adım olarak tanımlayarak, “Eğer her şey yolunda giderse seferler Eylül’de başlayabilir” dedi.
Florida merkezli Havana Ferry Partners of Fort Lauderdale adlı şirket de sefer yapmak için lisans aldığını bildirdi. Şirket sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu tarihi bir olay. ABD Başkanı Barack Obama’ya bu konuda gösterdiği liderlik için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan iki ülke arasında yeniden başlatılması beklenen feribot seferleri kapsamında Florida’nın 150 kilometre güneyinde yer alan Küba’ya yük de taşınmasının öngörüldüğü kaydedildi. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, Amerikan vatandaşlarının Küba’ya seyahat yasağının devam ettiği, sadece evrak işleri gibi Küba ile bağlantısı olan kişilerin adayı ziyaret etmesine izin veriliyor.
İki ülke arasında feribot seferleri, ABD’nin 1960 yılında ticaret ambargosu uygulamasıyla durmuştu. Ancak Washington, 2014 Aralık ayında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılacağını duyurmuştu.