Birleşmiş Milletler 3. Dünya Afet Risk Azaltma Zirvesi kapsamında İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve. Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından düzenlenen ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşların katıldığı Düşük Gelirli İKÖ Ülkelerinde Afet Risk Yönetimi Kapasitesi Oluşturulması toplantısına Türkiye damga vurdu.
Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, kurumun geride kalan beş yıllık dönemde 50 ülkeye insani yardım ulaştırdığını hatırlatarak "En büyük avantajımız gittiğimiz yerlerde insanların bizi yardım getiren yabancılar olarak değil, kendilerinden biri olarak görmeleri. Suriye, Irak ve Somali başta olmak üzere gittiğimiz yerlerde böyle bir yaklaşımla karşılaşıyoruz. Son olarak Ocak ayında Ebola salgınından etkilenen Gine’de hastaların tedavi edildiği tesisleri ziyaret eden ekiplerimize herkes sadece yardım getirirken biz orada yaşanan acılara ortak olduğumuz için teşekkür ettiler. Bu nedenle düşük gelirli ülkelerin afet risk azaltma çalışmalarına katkı sunmamız mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.
Küresel ekonomik durgunluk, gıda ve enerji güvenliği ile iklim değişikliği gibi zorluklar nedeniyle afet risk azaltma çabalarından ihtiyaç duydukları payı alamayan düşük gelirli ülkelerin durumuna dikkat çekmeyi hedefleyen toplantıda konuşan SESRIC Başkanı Savaş Alpay ise "genelde petrol ve doğal gaz rezervleriyle gündeme gelen İKÖ ülkelerinin aslında en büyük sermayesi, genç bir nüfusa sahip olmalarıdır. Ancak bu toplumsal yapı, özellikle eğitim alanında daha çok yatırıma ihtiyaç olduğu anlamına geliyor" dedi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltma Ofisi direktörü Adam Boukoulos ise İKÖ ülkelerinde genç nüfusun afet risk azaltma çabalarına katılımı konusunda bazı sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerken, öte yandan bölgede önemli bir bilgi birikimi olduğunu hatırlattı.