Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ortak hedeflerinin Kıbrıs sorununu en yakın zamanda çözmek olduğunu, bugün Lefkoşa’nın iki kesiminde yaptıkları gezide yeniden vurguladı.
Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, Lokmacı kapısında saat 11.00’de buluştuktan sonra önce Arasta’yı daha sonra Güney Kıbrıs’a geçerek Uzun Yol (Ledra Caddesi) ile Faneromeni Kilisesinin bulunduğu Faneromeni bölgesini gezdi.
Kuzeyde Büyük Han’da kahve molası veren liderler, Güney Kıbrıs’ta da Faneromeni bölgesinde bulunan Halara Kafe’de kahve molası verdi. Halara Kafe’de zivaniya içen liderler basına açıklama yaptı.
ANASTASİADİS: “GELECEK İÇİN ÇÖZÜM OLMALI”
Rum lider Anastasiadis açıklamasında, Kıbrıs sorununa en erken zamanda çözüm bulmak için çalışacaklarını, iki toplumun geçmişinde çatışmalar görülebildiğini ancak her iki toplumun geleceği için çözüm olması gerektiğini söyledi.
“YENİ BİR HAYAL KIRIKLIĞI DAHA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”
Mustafa Akıncı ise, sosyal etkinliğin Kıbrıs süreci açısından önemli olduğunu ifade ederek “Umut mesajını vermek istiyorum çünkü, yaşanan pek çok hayal kırıklığının ardından umuda ihtiyaç var ancak yaşanmasını istemediğimiz tek şey, yeni bir hayal kırıklığıdır” dedi. “Yeme içmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların iyi olduğunun kabul edildiğini ancak müzakere ve iş yapmaya gelince yeme içmedeki başarı kadar başarılı olunamadığını” ifade eden Akıncı, bunu ters çevirmek gerektiğini ifade etti.
KIBRIS RUM TOPLUMUNA MESAJ
Akıncı, çok iyi bir başlangıç yaptıklarını belirterek "Ancak daha önemlisi iyi başlangıcı devam ettirerek nihai hedefe ulaşmaktır. Kıbrıslı Rum toplumuna şu mesajı vermek istiyorum: Gelecek nesillere daha güzel gelecek sunmak için gerekli olan kararlılık, siyasi irade ve ortak vizyona sahibiz” dedi. Halara Kafe’deki molanın ardından Nikos Anastasiadis, Mustafa Akıncı’ya, Uzun Yol’un bittiği ve Akıncı’nın Anastasiadis’i karşıladığı yere kadar eşlik etti, ardından uğurladı.
ZEYTİN DALI VE BARIŞ TÜRKÜSÜ
Gezide liderler Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar tarafından çözüm beklentisi mesajını vermek için sık sık alkışlandı. Güneyde Uzun Yol’da bir noktada barışı simgeleyen zeytin dalı sunuldu. Kuzey’de ise bir kişi sazı ile barış türküsü dillendirdi. Liderlere ziyaretleri esnasında ekmek kadayıfı, pilavuna, zivaniya gibi geleneksel yiyecek ve içecekler ikram edildi.
Basının ilgi gösterdiği gezi sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Bazı televizyon kanalları geziyi canlı yayınlarıyla izleyicilere ulaştırdı.
Rum lider Anastasiadis, bugün doğum günü olan Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’ye hediye verdi.
Liderler Uzun Yol’daki mola sırasında oturdukları kafe de kazı kazan bileti de kazıdı.
Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis’e, müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Konstantinos Yorgacis ve sözcüleri eşlik etti.
Akıncı, Anastasiadis’i karşılamaya giderken, Lefkoşa Türk Belediyesi görevindeyken ortak işler yaptığı dönemin Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Lellos Dimitriadis ile de ayaküstü sohbet etti.