Kosova’da temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Kosova’ya uygulanan vizelerin kaldırılması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek Kosovalılara ’Sabırlı olun’ mesajı verdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Kosova’ya gerçekleştirdiği günübirlik ziyareti çerçevesinde ülke liderleriyle ayrı ayrı görüştü. Almanya diplomasi şefi Steinmeier önce Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga tarafından kabul edildi, ardından da Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Kosova ve Batı Balkanların, Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon süreci, Brüksel diyaloğu kapsamında Priştine ile Belgrad arasında varılan anlaşmasının uygulanması, Kosova’ya yönelik Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin kurulması ve Kosova’da yasa hakimiyetinin sağlanması konuları ele alındı. Görüşmede Kosova liderleri, verdiği destekten dolayı, Almanya’ya teşekkülerini ifade ettiler.
Kosova Başbakanı Mustafa ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Kosova’nın Savaş Suçları Özel Mahkemesi’ni kuracak olmasını, Kosova açısından iyi haber olarak niteledi.“Özel Mahkeme’yi kuracak olmasıyla Kosova, tarihe ve yeni nesillere hizmet edecek, mahkeme sayesinde sis içinde kalan konulara açıklık kazandırmış olacak. Özel Mahkeme, kötü değil, iyi bir haberdir” şeklinde konuşan Steinmeier, Kosova’da birçok alandaki kazanımların önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Kurumların entegrasyon süreçlerindeki çabalarını önemli olarak değerlendiren Steinmeier, ekonomik kalkınmanın sağlanmasında en büyük rol oynayan yasa hakimiyetinin tesisinde de yapılan çalışmaları dikkatle takip ettiklerini söyledi.
Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu desteklediklerine vurgu yapan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Kosova’ya uygulanan vizelerin kaldırılması konusunda iyi haber vermedi. Vize muafiyeti kiriterlerinin yerine getirilmesinde önemli ilerlemeler görüldüğünü belirten Steinmeier, Kosovalılara uygulanan vizenin ne zaman kaldırılacağı konusunda bir tarih vermedi. Steinmeier, Kosovalılara sabırlı olun çağrısı yaptı.
Sırbistan’daki temaslarının ardından Kosova’ya geçen Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Taçi ile de bir araya geldi.