Türkiye’deki 7 Haziran Genel Seçimleri için Azerbaycan’da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma işlemleri başladı.
Azerbaycan’da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’deki genel seçimler için Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği, Gence ve Nahcivan Başkonsolosluklarına gelerek oy kullanmaya başladı. Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde kurulan 5 sandıkla başlayan ilk oy verme işlemi kapsamında seçimlere yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, sabah saatlerinde büyükelçilik binasına gerek oylarını kullandı.
Vatandaşlar, oylarını Azerbaycan genelinde sabah TSİ 08.00’de başlayan oy verme işlemleri kapsamında TSİ 17.00’a kadar kullanabilecek. Azerbaycan’da bulunan 6 bin 558 seçmenin 5 bin 916’sı Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği, 340’ı Gence Başkonsolosluğu ve 302’si ise Nahcivan Başkonsolosluğu seçim bölgesinde kayıtlı olurken, Türkiye Bakü Büyükelçiliği’nde 5, Gence ve Nahcivan Başkonsoloslukları’nda ise 1’er sandık bulunuyor.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Alper Çoşkun, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerine oranla daha fazla seçmenin olduğunu belirterek, ”Cumhurbaşkanlığı seçimleri vesilesi ile şu ana kadarki katılım durumunu mukayese ettiğimde daha yüksek katılım var gibi görünüyor. İnşallah gün içerisinde de öyle devam edecektir. Tabii ne kadar çok katılım olursa biz de o kadar memnun oluruz. Görebildiğimiz kadar ki kuruldaki arkadaşlar da, 5 sandıktaki arkadaşlar da aynı şeyi söylüyorlar, geçen sefere nazaran biraz daha fazla bir vatandaşlarımızın ilgilisi var gibi gözüküyor seçimlere. Biz de yurt dışı temsilciliklerimiz gibi bugün Azerbaycan’da hem Bakü’de kurduğumuz 5 sandıkta hem Gence ve Nahcivan’daki 1’er sandıkta vatandaşlarımıza bu en temel demokratik haklarını huzur ve güven içerisinde, şeffaf bir ortam içerisinde kullanabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Azerbaycan genelinde 6 bin 558 kayıtlı seçmenimiz var. Bunların büyük kısmı 5 bin 900’den fazlası Bakü’de, aşağı yukarı 300’er de Gence ve Nahcivan’da bulunuyor. Bu en temel demokratik haklarını rahat ve huzur içeresinde kullanabildiklerini umut ediyoruz. Ülkemize, Türkiye’mize, bütün milletimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Oyunu kullanan seçmelerden Server Hoca, ”Mutluyuz, ülke için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. İlk defa milletvekilleri seçimlerinde oy kullanan İrfan Ay ise, ”İlk defa oy kullanıyorum milletvekilleri seçimleri için. Hayırlı uğurlu olsun diliyorum. İnşallah hak eden kazanır. Ülkemizi daha güzel günlere taşır” dedi.
Yurt dışındaki seçmenler, bulunduğu ülkede belirtilen tarihlerde oy kullanamaması halinde 8 Mayıs-7 Haziran 2015 tarihleri arasında www.ysk.gov.tr internet sitesinde ilan edilen karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapılarında oy kullanabilecek.