Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız resmi temasları kapsamında bulunduğu Slovakya’da Türkiye’de etkili olan elektrik kesintisini değerlendirerek, “İzmir tarafındaki bir santralin, özel sektöre ait santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda. Ama onu da teyit etmem lazım, kesinleştirmem lazım” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız resmi temasları kapsamında bulunduğu Slovakya’nın başkenti Bratistalava’da Türkiye’de yaşanan elektrik kesintisine dair açıklamalarda bulundu. Slovakya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, “Türkiye’deki enterkonnette sistem enerji iletim hatları ile oluşan arızanın giderilmesine dönük çalışmaları buradan da takip ediyorum. Bire bir arkadaşlarımla görüşüyorum ve büyük bir oranda Türkiye’de İstanbul ve Ankara ağırlıklı olmak üzere mesela İstanbul’da yüzde 80’ler civarında enerjilendi. Metrolar ve diğer kısımlarda, özellikle vatandaşımızın çok yoğun olduğu yerlerde bulunanlar hızlıca enerjilendi. Tabi diğer bölgelerimiz, Karadeniz, Doğu Anadolu bölgeleri de aynı şekilde enerjilendi. Kısa bir süre içinde tamamı enerjilenmiş olarak düşünüyoruz. Bunlarla alakalı hem İstanbul’da hem Ankara Gölbaşında hem Adapazarı’nda enterkonnette sistemin merkezinin bulunduğu yerlerde, ana damar, ana yollar diye biz bunu tabir edelim, yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda enerjisi olmayan yerlerimiz var, onlar için de dediğim gibi yoğun çalışmalar devam ediyor” dedi.
Bakan Yıldız elektrik kesintisinin nedenine dair gelen soruya ise, “Öncelikle bütün her tarafı bir enerjilendirelim, bütün kayıtlar tabi ki elimizde. Yani bu teknik bir gerekçeden mi kaynaklanıyor, bir manevra arızasından mı kaynaklanıyor, bir işletme hatasından mı kaynaklanıyor. Bütün bunların her birisini açıklıkla söyleyebiliriz ve bunlar dakikalık olarak değil anlık olarak da tutuluyor. Ama şu anda bütün arkadaşlarımızın yoğunlaştığı kısım iş bölümü, dediğim gibi buralardan kaynaklanıyor” yanıtını verdi.
Türkiye’de yaşanan elektrik kesintisinin nedenine dair yapılan iddialara da değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Değerli arkadaşlar bu tür toz dumanın arasında bir çok iddialar dolaşabilir. Biz gerçeklerle uğraşacağız. Elektrik Mühendisleri Odası mensubu olarak, bir elektrik mühendisi olarak bir odanın elektrik fiyatlarının düşük olmasından kaynaklanan sebeple böyle bir söylemde bulunmuş olmasına açıkçası üzüldüm. Yani genelde elektrik pahalı mıdır diye konuşulur, ama elektrik ucuz olduğu için böle bir iddiadan bahsediliyor. Bunu son derece de yadırgadığımı söylemem lazım. Türkiye’nin Avrupa ile senkron çalışabilmesi ile alakalı konuda biz artık rüştümüzü ispat ettik. Bununla alakalı bütün çalışmalar tamamlandı. Tez çalışmaları bitti ve Türkiye hem frekansta hem de bütün diğer konularda senkron çalışabileceğini gösterdi. Türkiye’nin kullandığı enerji komple şu anda Avrupa’dan aldığı enerjinin 40’da 1’inden daha az veya zaman zaman verdiği, Bulgaristan’ın enerjisi olmayabiliyor oraya veriyoruz, zaman zaman biz oradan alıyoruz. Dolayısıyla böyle bir konunun genelleme yapılmasının doğru olmayacağı kanaatindeyim. Ama dediğim gibi birçok iddialar, söylentiler de dolaşıyor. Benim bunların hepsine şu anda kesin bir şekilde cevap vermem de doğru değil. Terör müdür deniliyor, siber midir deniliyor, teknik bir arıza mıdır deniliyor. Bunların her birisini bu kesin çalışmalarımızı tamamladıktan sonra yapacağız. Her zaman olduğu gibi kamuoyumuza şeffaf ve doğru bilgiler aktaracağız” ifadelerini kullandı.
Arızanın sebebinin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, “Bu arızanın sebebinin de bir yandan tespit edilmesi lazım. İzmir tarafındaki bir santralin, özel sektöre ait santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda. Ama onu da teyit etmem lazım, kesinleştirmem lazım. Aslında sistem kendi içinde izoledir. Yani o domino taşı etkisi bütün hepsini, bütün ülkeyi kapsamaz, arada izole yerler çok fazla. Ama nasıl orada bir atlama oldu, nasıl bir işlem oldu bunu dediğim gibi bütün kayıtları ortaya çıkardıktan sonra bakmamız lazım” açıklamasını yaptı.