Kosova’nın başkenti Priştine, Batı Balkan ülkeleri Dışişleri Bakanlarını ağırladı.
Bakanlar düzeyindeki toplantıda, bölge ülkeleri arasında ağırlıklı olarak altyapı yatırımları olmak üzere ekonomi projelerinin hayata geçirilmesi konuları masaya yatırıldı. Toplantıya Kosova’nın yanı sıra, Bosna, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya Dışişleri Bakanları ile Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn katıldı.
Batı Balkan diplomasi şeflerinin toplantısına Sırbistan Dışileri Bakanı İvica Daçiç de katıldı. Daçiç, Kosova’nın özgürlüğe kavuştuğu 1999 yılından sonra ilk kez Priştine’ye ayak bastı. Daha önce Kosovalı Sırpların dini bayramları vesilesiyle Kosova’nın farklı şehirlerine gelen İvica Daçiç’in toplantıya katılması nedeniyle Kosova polisi geniş güvenlik tedbirleri aldı.
Bölge ülkeleri arasında ilişki ve işbirliğin daha ileriye taşınmasını amaçlayan toplantıda konuşan Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, Balkan ülkeleri temsilcilerinden, somut projeler, ilk sırada enerji ve demir yolları ulaşımı projeleri üzerinde durmalarını talep etti. Avrupa Birliği’nin (AB) Batı Balkan ülkelerinde demir yollarına yönelik altyapı yatırımlarını desteklemekte hazır olduğuna işaret eden Hahn, bu hususta AB tarafından 180 milyon euro’luk yatırım sözü verdi.
AB Komiseri Johannes Hahn, demir yollarının ticaretin geliştirilmesi için engellerin kaldırılması amacını güttüğünü belirterek, “Balkan ülkeleri arasında ekonomik merkezler ve önemli limanlar birbiriyle bağlanmalıdır” dedi. Hayati önem taşıyan enerji ve ulaşım projelerinin üretilmesine odaklanılması gerektiğini kaydeden Hahn, bu projelerle Batı Balkanlara, AB yolunda nihai perspektif sağlanacağına vurgu yaptı.
Bakanlara evsahipliği yapan Kosova Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi de yaptığı konuşmada, 6 Balkan ülkesi bakanlarının katılıdığı toplantının, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Berlin’de düzenlediği toplantının devamını temsil ettiğini hatırlatarak, toplantının Balkanlarda işbirliğin yeni boyutlar kazanmasına katkıda bulunacağına inandığını kaydetti. Thaçi, toplantıda, Balkan ülkelerinde enerji ve altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde AB’nin önemli rol oynacağı inancına da vurgu yaptı.
Toplantıya video aracılığı ile katılan AB Ulaşım Komiseri Violeta Bulc, mesajında, AB’nin somut projeleri destekleyeceğini belirtti.
Kosova uluslararası düzeyde büyük çaptaki toplantıya ilk defa ev sahipliği yaptı. Sırbistan Dışişleri Bakanı’nın da Priştine’deki buı toplantıya katılması, “Western Balkans 6” konferansına ayrı bir önem kazandırdı.